8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Inckov zakon stupio na snagu: Negiranje genocida od danas kažnjivo

Nametnute dopune Krivičnog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne u trajanju od tri mjeseca do pet godina

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini.

Naime, u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH koje je 23. jula nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Kako je pojašnjeno iz Ureda visokog predstavnika BiH (OHR), zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u “Službenom glasniku BiH”.

Ovo znači da nove odredbe Krivičnog zakona BiH stupaju na snagu od danas.

Nametnute dopune Krivičnog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne.

U odluci se navodi da ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je krivično djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.
Tužilaštvo BiH sve prati

Nakon što je Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona iz Tužilaštva BiH je najavljeno da će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

– U Tužilaštvu BiH bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Krivičnog zakona – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se