Inicijativa za lokalne vlasti: Promjene u finansiranju opština

Projekat Inicijativa za lokalne vlasti koji je pokrenula Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasada Švicarske u BiH i USAID predstavio je Izvještaj o konsultacijama obavljenim u petnaest lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini protekih mjeseci.Od oktobra 2017. godine kada je osnovana Zajednička komisija za lokalnu upravu radila je na utvrđivanju sistemskih problema koji otežavaju funkcionisanje opština.Konsultacije su uključivale sve kantonalne premijere i mnoge ministre, gotovo sve gradonačelnike i načelnike i njihove savjetnike, kao i predstavnike privatnog sektora, lokalnih nevladinih organizacija i javnih komunalnih preduzeća, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark istakao je kako je prethodnih mjeseci imao priliku da posjeti 15 opština u kojima je razgovarao s načelnicima, organizacijama civilnog društva, studentima, predstavnicima poslovnog sektora i drugima.

– Svi oni su saglasni u jednom, a to je da puno više uplaćuju sredstava nego što im se vraća kroz sistem poreza. To svakako utiče ne samo na kvantitet usluga, već i kvalitet, prije svega na usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo i lokalna infrastruktura, istakao je ambasador Wigemark.
Švicarska ima značajno iskustvo u rješavanju problema funkcionisanja lokalne zajednice, istakla je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

– Ako želimo građanima pružiti bolje usluge potrebno je napraviti velike promjene u samim opštinama, prije svega unaprijediti kvalitet usluga, smanjiti stepen korupcije i pospiješiti saradnju među opšinama., navela je ambasadorica Rauber Saxer.
Zajednička komisija za lokalnu upravu u svom izvještaju navodi niz konkretnih zapažanja i preporuka koje bi mogle poboljšati djelovanje sistema lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini.
U okviru Inicijative, provedena je anketa sa rukovodiocima lokalnih vlasti u kantonima, gradovima i opštinama u BiH od februara do maja ove godine.

Trenutnom situacijom lokalnih vlasti više su zadovoljni u entitetu Republika Srpska nego u Federaciji BiH.Gotovo jedna trećina opština u RS snatra da je trenutno stanje lokalnih vlasti u ovom entitetu loše ili je u krizi, dok u Federaciji BiH više od polovine ispitanika takvu ocjenu daje lokalnoj vlasti.S druge strane, dvije trećine kantona smatra da je situacija zadovoljavajuća,navedeno je u okviru Izvještaja Komisije.
U oba entiteta glavnim problemom ocijenjeno je nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstava za zakonom dodijeljene nadležnosti i zastarjeli sistem raspodjele javnih prihoda.
Član Zajedničke komisije Mladen Milanović zaključuje da se sistem finansiranja opština od viših nivoa kroz indirektne poreze treba promijeniti i da ta sredstva trebaju biti namjenjan za razvoj, a ne samo potrošnog karaktera.

– Pitanje zajedničkih usluga je još jedan od ključnih problema. Problem je pitanje nadležnosti i preklapanja nadležnosti između određenih nivoa vlasti,zaključio je Milanović.
Prema nalazima Ankete, tri od četiri opštine u oba entiteta slažu se da bi u cilju smanjenja troškova i zajedničkog korištenja infrastrukture opštine i gradovi trebali sarađivati u pružanju komunalnih usluga.Dok je u Republici Srpskoj trećina opština navela da sarađuje u jednom takvom aranžmanu, u drugom bh entitetu šest od deset lokalnih zajednica se slažu da moraju subvencionisati komunalna preduzeća.U RS se sa tim slaže njih 40 posto.
Ali, u oba entiteta ne postoji većinska podrška za uspostavljanje regulatorne agencije na kantonalnom nivou u Federaciji BiH i entitetskom nivou u RS koja bi bila odgovorna za utvrđivanje komunalnih taksi.

Nakon predstavljanja Izvještaja Zajedničke komisije očekivati je da će lokalne vlasti što prije početi primjenjivati rješenja za bolje upravljanje opšina i gradova u Bosni i Hercegovini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se