Intervju / Dijana Vuković: Vraćamo Bihać na mapu poslovnih prilika!

Tim povodom radiosarajevo je napravio intervju sa doc. dr. Dijanom Vuković sa Ekonomskog fakulteta u Bihaću koji je zajedno sa Razvojnom agencijom Unsko-sanskog kantona organizator ovog skupa, kojeg prenosimo u cjelosti:

RSA: Možete li sa nama podijeliti, kakve su Vaše ocijene trenutnog stanja ekonomije u BiH, kakva je percepcija javnosti, te šta učiniti da bi se stanje popravilo?

Dijana Vuković: Posljednje istraživanje percepcije javnosti koje je proveo IRI u Bosni i Hercegovini ukazuje na to da su među najvećim problemima nezaposlenost (57%). Pored ovog pitanja, generalna percepcija stanja u ekonomiji osnažuje nepovjerenje prema izgledima za oporavak, posebno kod mladih ljudi. Uz sve to, u našoj zemlji postoji očigledan nesrazmjer u ulaganjima, ali i u ulaganjima države, između administrativnih centara, pa je tema izostanka Unsko-sanskog kantona sa mape planova velikih ulaganja često nešto na šta se vraćamo i o čemu razgovaramo. Zbog svega ovoga, odlučili smo vratiti Bihać i Unsko-sanski kantona na ‘kalendar’ važnih ekonomsko-poslovnih susreta i tu je sve krenulo.

RSA: Fokus konferencije je dijasporski potencijal, ali i tema turizma koju vežemo za ovaj kraj. Šta je cilj takvog usmjeravanja?

Dijana Vuković: Zastrašujuće brojke o odlasku mladih i stručnih kadrova iz zemlje kontinuirano su u naslovima. Bosna i Hercegovina ima već iza sebe dugu priču o migracijama, te ako sagledamo posljednjih 200 godina, vidjet ćemo da su se prisilne ratne i ekonomske migracije smjenjivale. Neki od tih trendova se mogu usporiti, ali smo mi odlučili razmišljati u jednom drugom pravcu. Naši ljudi u bosanskohercegovačkoj dijaspori su se dokazali u zemljama gdje su našli zaposlenje, ekonomsku sigurnost i nove šanse. Mnogi od njih su rukovodeća lica u svojim preduzećima, a neki su i lideri u pojedinim oblastima. Upravo tu leži ta ‘bosanskohercegovačka izvrsnost’, te moramo okrenuti priču i početi razmišljati kako vratiti ove ljude – ne u smislu fizičkog povratka, koliko kroz ohrabrenje da investiraju, da prenesu svoje znanje ovdje, te da nas povežu sa svjetskim tržištima.

RSA: Ko će biti učesnici skupa?

Dijana Vuković: Konferenciju će otvoriti dekanesa Ekonomskog fakulteta prof. dr. Mirela Kljajić-Dervić. Na otvorenju će govoriti Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH u Australiji, zatim doc. dr. Almir Badnjević, jedan od pokretača ove inicijative. Skupu će se obratiti i Andrew Boegel, šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH. Sa nama je i Armin Alijagić koji je pokrenuo Biznis centar bh. dijaspore u Sarajevu iz “Naše perspektive”, zatim Edhem Eddie Čustović iz BH Futures Foundation. Sa nama će svoja iskustva podijeliti i investitori poput Damira Prošića i Emira Džanića. U segmentu vezanom za turizam tu su Zrinka Delić, dr. sc. Petra Barišić, doc. dr. Sabina Hodžić, prof. dr. Almir Peštek. Imamo sjajnu ekipu koja obećava dobre i konstruktivne diskusije.

RSA: Koji je princip konferencije, da li je otvorena i kako se prijaviti?

Konferencija je otvorena za prijave, te se svakako možete prijaviti do 25.06.2018. na e-mail [email protected] Koristim ovu priliku da se zahvalim na podršci USAID Projekta “Diaspora Invest”, te našim partnerima Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona, Turističkom klasteru “Una”, BH Future Foundation i WWF Adria “Zaštićena područja za prirodu i ljude”. Šta još reći: Vidimo se u Bihaću!

Podrška Muse i Ibričića

Doc. dr. Vuković nam je rekla da su podršku konferenciji dala dvojica istaknutih sportista Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona, košarkaš Džanan Musa i nogometaš Senijad Ibričić.

“Musa će za vrijeme konferencije imati obaveze prema košarkaškoj reprezentaciji BiH, pa iz toga razloga neće moći doći. Ibričić je potvrdio dolazak i čekamo ga. Još bih iskoristila priliku da Musi čestitam odlazak u NBA ligu i potpis za Brooklyn Netse. Vjerujem da će napraviti sjajnu karijeru”, dodala je Vuković.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se