INTERVJU / DR. SC. HUSEIN ROŠIĆ: Unsko-sanski kanton više ne živi na kredit

O tome koliko je bilo teško raditi uz konstantno prisutnu krizu vlasti u USK-u, česte najave rekonstrukcija, o zatečenom stanju i učincima ovog saziva kantonalne izvršne vlasti u protekle dvije godine za Krajinu govori dr. sc. Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona.

KRAJINA: Polovicom jula ove godine navršavaju se dvije godine od imenovanja saziva Vlade Unsko-sanskog kantona, 14. po redu, koju predvodite, nakon što je Skupština USK-a izglasala nepovjerenje i razriješila dužnosti dotadašnjeg premijera Izudina Saračevića. Od tada do danas Vlada USK-a je doživjela dvije rekonstrukcije i promjenu tri parlamentarne većine. Koliko je uz konstantnu krizu vlasti u USK-u uopće bilo lako raditi, posebno imajući u vidu nagomilane probleme koje ste naslijedili i o kojima ste otvoreno govorili u svom ekspozeu?

ROŠIĆ: Politička scena u Unsko-sanskom kantonu je tradicionalno jako nestabilna, tako da je i moja Vlada u prvom periodu prošla kroz sve ove kantonalne “dječje bolesti”. Bilo je veoma nezahvalno raditi u uslovima konstantne nesigurnosti, vječitih zahtjeva pa i ucjena. Mislim da je rješenje do kojeg smo došli početkom prošle godine, dakle stabilna manjinska Vlada koju podržavaju Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i SBB, optilmalno u ovim uslovima. Ispostavilo se da je umjesto da tražimo partnere, bolje da se fokusiramo na rješenja u korist građana. Ako su kvalitetna, onda im nijedna parlamentarna stranka neće reći “ne”. Da smo uspjeli u tom naumu, dokazuju sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona. Osim uobičajenog populizma u vidu poslaničkih pitanja i ponekad, po meni, neprimjerenih nastupa, zakonodavna vlast funkcionira dobro. Svi se naši prijedlozi usvajaju velikom većinom glasova, a ponekad čak i jednoglasno. Ako čak ni opozicija nema zamjerki na naš rad, mislim da to znači da smo na pravom putu.

KRAJINA: U uvodnom ekspozeu prije dvije godine ste naglasili da je Vlada USK-a koju predvodite spremna uhvatiti se ukoštac s nagomilanim problemima i da će rezultati tada novog saziva Vlade biti vidljivi već u prvih 100 dana njenog rada. Jeste li uspjeli u tome i šta je konkretno urađeno u protekle dvije godine otkako ste na čelu Vlade USK-a. Šta biste posebno izdvojili?

ROŠIĆ: Mislim da je za građane najbitnija opća stabilizacija svih prilika, i političkih i financijskih. Vjerujem da su se svi umorili činjenicom da se na našem kantonu prljava kampanja vodi neprekidno. Niko više ne želi da sluša o kafanskim pregovorima i izmišljenim političkim krizama. Ljudi žele posao, plate i perspektive.

Moja Vlada se koncentrisala na tome da im ponudi ne igre, već kruh. Imamo ohrabrujuće pokazatelje kad je u pitanju porast zaposlenosti. U 2016. godini Služba za zapošljavanje USK-a je implementirala devet različitih mjera na osnovu kojih je sa evidencije zaposleno ukupno 1240 osoba, dok je u 2017. godini Služba implementirala 15 različitih mjera na osnovu kojih je sa evidencije zaposleno njih 1110. Ovo su vjerovatno najrelevatniji podaci o zaposlenosti koje su, po meni, dokaz naše ispravne politike.

KRAJINA: U trenutku kada ste preuzeli premijerski mandat stanje u Unsko-sanskom kantonu ocijenli ste iznimno teškim. Konstatirali ste tada da je Unsko-sanski kanton u samom vrhu kada je u pitanju budžetski deficit, koji je tada iznosio oko 69 miliona KM, bez pripadajućih kamata. Da li ste uspjeli stabilizirati kantonalni budžet i kako ocjenjujete današnju financijsku situaciju?

ROŠIĆ: Ono što sam naslijedio je, prije svega, katastrofalno stanje javnih financija. Prijašnje vlade su, nažalost, bile poznate po rastrošnosti, tako da sam se ja odmah na početku suočio s ogromnim dugovima i nelikvidnošću većine institucija. Naš prvi korak je bila financijska konsolidacija i izmirivanje kratkoročnih obaveza. Veliki dio kratkoročnih obaveza je saniran, međutim i dalje postoje obaveze prema budžetskim korisnicima i dobavljačima. Uspjeli samo uspostaviti i normalnu dinamiku izmirenja dugoročnih kreditnih obaveza.

Još uvijek imamo određena dugovanja naslijeđena od naših prethodnika, primjerice isplate porodiljama. No, napravili smo strategiju kako da i taj dug izmirimo i ove su isplate uvrštene u ovogodišnji budžet. Na mjesečnom nivou za ove svrhe ćemo izdvajati između 130.000 i 150.000 maraka.

Pozitivnu promjenu fiskalne politike su osjetili svi budžetski korisnici. Na početku mog mandata Vlada im je dugovala tri plate. Mi smo taj dug izmirili i uspostavili redovnost isplata. Racionalizovali smo troškove u javnoj upravi i danas imamo, naprimjer, situaciju da kantonalni premijer zarađuje manje od mnogih načelnika u kantonu. Posebno je bitno istaći da nam više nisu potrebna nikakva nova kreditna zaduženja. Dakle, Unsko-sanski kanton više ne živi na kredit. Ove godine u budžet smo uspjeli uvrstiti brojne razvojne projekte koji će biti realizirani na području lokalnih zajednica. Unsko-sanski kanton najviše u Federaciji izdvaja za poljoprivredu. Povećali smo izdvajanja za boračku populaciju, socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

KRAJINA: Pokretanje ekonomije nametnuto je kao imperativ i u radu vaše Vlade. Najavljena su milionska ulaganja u Unsko-sanskom kantonu. O kakvim se ulaganjima radilo i jesu li ispunjena očekivanja?

ROŠIĆ: Privreda na našem kantonu razvija se stabilnim tempom. Imamo nekoliko velikih investitora, poput Preventa, koji su zadovoljni ambijentom koji je stvorila moja Vlada. Imamo nekoliko otvorenih pregovora sa strancima koje pogotovo zanima sektor prehrambene industrije, poljoprivrede, drvne industrije, turizma.

Vlada Unsko-sanskog kantona podržava i naše domaće privrednike. Realizirali smo prvi program subvencioniranja dijela kamatne stope od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području USK za 2017. godinu u suradnji sa BBI bankom. Za 28 korisnika odobren je iznos od preko devet miliona i 300 hiljada KM. Na prostoru našeg kantona ima i korisnika sličnih federalnih programa.

Podrška razvoju privrede ogleda se i u nizu drugih mjera koje smo poduzeli. Vlada je u ovoj godini izdvojila 200 hiljada KM za razvoj poduzetničkih zona u općinama. Oblast turizma, koja godinama slovi za jednu od okosnica razvoja, tek je sad zakonski uređena na način da su eliminisane razne zakonske manjkavosti. Nastavljen je rad na izradi Prostornog plana USK-a, to je jedan od temeljnih dokumenta bez kojih ne možemo govoriti o planiranju razvoja.

Podstrek ekonomskom rastu stiže i sa viših nivoa vlasti. Ja sam u više navrata kritikovao odnos Sarajeva prema Krajini koji se ogladao i u relativno malim ulaganjima u ovaj dio naše zemlje. No, u zadnje vrijeme vidimo značajni napredak. Rješava se status Agrokomerca i njegovih radnika. AC Food je uložio značajna sredstva u pokretanje pogona Agrokomerca i polako oživljava sve više čuvenih brendova ove kompanije. U ponedeljak je krenuo prvi voz na relaciji Sarajevo – Bihać, ulaže se u aerodrom. Ima tu još brojnih infrastrukturnih projekata, projekata iz oblasti poljoprivrede. U svakom slučaju, nismo više prepušteni samo sebi.

KRAJINA: Brojni sindikati najavljuju nove štrajkove. Koliko su zahtjevi sindikata opravdani i hoće li im Vlada USK-a uspjeti udovoljiti?

ROŠIĆ: Vlada Unsko-sanskog kantona je uspostavila korektni dijalog sa našim socijalnim partnerima i mi smo vrlo otvoreno prezentovali naše mogućnosti. Mislim da je naš prijedlog o mogućem načinu izmirenja naslijeđenog duga prosvjetnim radnicima po sudskim presudama bio korektan. Kao premijer moram biti realan. Ne mogu davati obećanja koja kasnije ne bih mogao ispuniti ili ispunjavanje kojih bi dovelo u pitanje fiskalnu stabilnost Kantona. I ovdje prijetnje sindikata štrajkom neće ništa promijeniti.

Naravno, da imamo dovoljno sredstava ja bih udovoljio svim zahjtevima, pa čak i ponudio neke dodatne pogodnosti. No, Vlada ima ogromnu odgovornost prema svim budžetskim korisnicima i ne smijemo privilegirati jednu grupu ako bi cijenu toga morala snositi neka druga. Nadam se da će to sindikat shvatiti.

KRAJINA: Unsko-sanski kanton je u posljednja dva mjeseca suočen s migrantskom krizom. Očito je da nema konkretne pomoći državnog nivoa u čijoj je nadležnosti rješavanje ovog problema, a sve veći broj migranata svakodnevno pristiže u Bihać i Unsko-sanski kanton? Šta i kako dalje?

ROŠIĆ: Rješenje sigurno nije “sjesti i plakati”. Mi kao Kanton uradili smo sve ono što je u našoj nadležnosti i nismo pali na ispitu. Pružamo migrantima zdravstvenu pomoć i brinemo za sigurnost svih građana. Naše zdravstvene ustanove su dokazale da su na visini zadatka. Crveni križ ulaže napore koji su nadljudski, ja im iskreno zahvaljujem na dokazanoj humanosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona odlično radi svoj posao na terenu, tako da mi u javnom prostoru nismo do sada imali nekih većih incidenata niti smo zabilježili porast kriminaliteta.

Što se tiče državnih institucija, ja sam lično održao nekoliko sastanaka sa nadležnima. Nažalost, moram konstatovati da pojedini zvaničnici bolje zabavljaju građane na press konferencijama, dok njihova konkretna pomoć izostaje. Vlada Federacije je ustupila prostor Agrokomerca, tada se pojavio otpor Europske unije da se centri za migrante otvaraju blizu granice. Ako je to problem, Kanton je spreman da ponudi alternativno privremeno rješenje.

Problem migranata sigurno nećemo riješiti preko noći, no gledajući iz humanitarnog i sigurnosnog aspekta moramo djelovati brzo. Stiže jesen, zima i morat ćemo staviti u funkciju neke lokacije sa puno boljim uslovima, pogotovo kad su u pitanju žene i djeca.

KRAJINA: S obzirom na to da je predizborna kampanja u Unsko-sanskom kantonu već odavno počela, koliko se to odražava na ambijent u kojem radi Vlada Unsko-sanskog kantona, posebno zbog činjenice da je njen rad od imenovanja do danas uz naslijeđene probleme konstantno praćen najavama o mogućim rekonstrukcijama, “tankom” parlamentarnom većinom, ali i previranjima unutar vlastite stranke?

ROŠIĆ: Prije svega, izborna kampanja, iako nas stranke opozicije stalno pokušavaju uvjeriti u suprotno, traje samo mjesec dana i kao takva nije zamišljena kao ratno stanje već period kad prezentujemo ideje i rješenja za naredni mandat. SDA planira građanima ponuditi napredak a od blaćenja kojim se bave druge stranke mi ćemo se jednostavno distancirati.

Za mene lično će naredna tri mjeseca biti period intenzivnog rada. SDA je stranka vlasti, na nama je odgovornost za USK i ne možemo sebi priuštiti luksuz spinovanja i plasiranja lažnih vijesti. Niti za takvo nešto imamo vremena, niti je to naš način ponašanja.

Dakle, politički ambijent će se možda pogoršati, no ja ću uraditi sve da se to ne odrazi na rad Vlade, te da cijenu toga ne plaćaju građani.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se