10.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Inzku dati ovlasti, Dodiku reći zbogom

SAD i EU trebaju se postarati da Hrvatska i Srbija sarađuju sa Bosnom i Hercegovinom, a ne da gaje teritorijalne ambicije, kaže američki diplomata

Ambasador Robert Gelbard, nekadašnji izaslanik SAD-a za Balkan, bio je jedan od učesnika web seminara “Razmišljanja o Dejtonskom mirovnom sporazumu: 25. godišnjica”, a o ovoj temi, kao i tome koliko su bonske ovlasti nužne uz političke predstavnike kakve Bosna i Hercegovina danas ima, govori u novom broju magazina Dani.

Politička volja
– Poenta je da BiH treba biti održiva država. To ne znači da će biti unitarna država, Sjedinjene Američke Države su federalni sistem i postoje i druge države koje su federalni sistem, ali moraju postojati funkcionalne nacionalne institucije koje čine da država funkcionira. Centralna banka BiH je ona koja funkcionira i bio sam duboko umiješan u stvaranje sporazuma o nastanku Centralne banke i monetarnog odbora. Trebaju postojati državne institucije koje su funkcionalne i to treba biti urađeno uz snažnu podršku, političku volju i volju Evropske unije, SAD-a, Rusije i nekoliko drugih kako bi ovo bilo uspješno, ističe američki diplomata i napominje kako i susjedne zemlje treba da sarađuju.

– Jedno od bitnih pitanja o kojem ja stalno mislim je kako je Hrvatska mogla da se pridruži Evropskoj uniji? Smatram da Hrvatska ne sarađuje po pitanju Bosne i Hercegovine. Vjerujem da ima teritorijalne ambicije prema dijelu zemlje i da EU i njene članice trebaju koristiti svoje ovlasti i svoju političku volju kako bi Hrvatska sarađivala na svaki mogući način, ističe Gelbard.

Dodaje da se SAD i EU trebaju postarati da i Srbija razumije kako treba sarađivati na svaki mogući način, da bi Bosna i Hercegovina postala održiva i ozbiljna država.

Evropa ima obavezu i mogućnost da preuzme puno više odgovornosti, a ono što je zaista potrebno je da Republiku Srpsku učinimo entitetom koji više sarađuje

– Jedan od problema nadolazeće Bidenove administracije je što je šteta napravljena od Trumpove administracije globalna i izazovi sa kojima se Bidenova administracija suočava su globalni. Zato smo rekli da treba postojati snažno partnerstvo SAD-a i EU. Jedno od fundamentalnih pitanja je da li EU ima političku volju da bude ozbiljna oko angažovanja u Bosni i Hercegovini. Da li je Angela Merkel ozbiljna u namjeri da vodi konstruktivnu i bitnu ulogu u ovome, da li je Macron spreman, da li je UK spremno, shvatam da nije u EU, ali da li su spremne i ostale zemlje? Neliberalne, također. To su jako bitna pitanja. Ali, nemam dvojbe da će ovo postati važno pitanje, cijeni ambasador.

Rusija je najavila da će na decembarskom zasjedanju PIC-a otvoriti pitanje zatvaranja OHR-a. Kako član Američke akademije za diplomatiju vidi tu situaciju?

Šok za sistem
– Kada bih morao birati jednu stvar koja bi mogla generisati progres, to je povratak bonskih ovlasti visokom predstavniku i uklanjanje Milorada Dodika, on treba da ide. Mislim da bi to bila iskra koja bi uspjela generisati progres na zadovoljstvo svih, jer to bi bio šok za sistem. Treba da postoji i pritisak na Hrvatsku i Srbiju, te visoka politička volja EU, SAD-a i Rusije kako bi se to sve desilo, naglašava Gelbard.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se