15.5 C
Bihać
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Ipak su zdrava: Ovo će vas natjerati da jedete jaja

Moderni svijet munjevito mijenja trendove, čak i kad je prehrana u pitanju. A jaja, upravo su jaja ta koja svako malo izazivaju kojekakve kontroverze.

Na kraju, čini se, opet sve dođe na staro. U ovom slučaju to bi značilo da su jaja ipak – zdrava. Jaja su ukusna, a puna su hranjivih tvari, vitamina B i proteina.

Iako se upozorava na njihove negativne učinke na zdravlje srca, većina stručnjaka se slaže da je prehrana koja uključuje jaja – zdrava. Jedna studija je čak pokazala da doručak s jajima, u usporedbi s onim od žitarica ili njegovim preskakanjem, pomaže ljudima smanjiti želju za slatkom i masnom hranom kasnije u danu.

Izvolite popis nekoliko manje poznatih činjenica o kokošjim jajima:

Žumanjci pomažu razvoju mozga
Žumanjci su jedan od najbogatijih izvora kolina, vitamina iz skupine B kompleksa, koja je povezana s boljim neurološkim funkcijama, a smanjuje i upale.

Osim toga, postoje dokazi da kolin, ako ga konzumiraju trudnice, pomaže kod fetalnog razvoja mozga. No prehrana bogata kolinom također je povezana s dobrim raspoloženjem.

Drew Ramsey, psihijatar koji se specijalizirao za područje prehrane, rekao je za HuffPost kako kolin posredno pomaže u proizvodnji hormona sreće kao što su serotonin, dopamin i norefinefrin (poznatiji kao adrenalin).

Jaja su savršeni proteini
Jaja su ‘zlatni standard’ kad je riječ o kvaliteti proteina. To je zato što tijelo odlično apsorbira proteine koji se nalaze u jajetu. Tim slijedom, zanimat će one koji broje kalorije, trebamo puno manje proteina iz jaja nego iz drugih izvora da bi se postigli isti benefiti za izgradnju mišića, piše Tportal.hr.

Bitna je i dob pilića
Kad smo kod kvalitete jaja, ipak vrijedi ‘pile pa jaje’. Studije pokazuju da mladi pilići stari do 28 sedmica i kokice starije od 97 sedmica daju tvrđa jaja idealna za stolnu uporabu. Srednje stare kokice daju jaja koja su primjerenija za daljnju prehrambenu preradu.

To bi saznanje trebali uvažavati veliki proizvođači jaja.

Šta zaista znači boja žumanjka
Duboka žuta ili blijeda boja žumanjka ne govori o nutritivnim vrijednostima, već o načinu prehrane pilića odnosno kokica.

Pilići koji su hranjeni žitaricama i travom punim karotenoida imaju žuće žumanjke, no to ne mora nužno značiti da su i hranjiviji. Ipak, prednost treba dati jajima iz slobodnog uzgoja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se