31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Istraga protiv policajaca o hapšenju tokom okupljanja grupe “Pravda za Davida”

Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci vodi istragu o hapšenju švedskog državljanina Brune Batinića tokom okupljanja aktivista grupe „Pravda za Davida“ u junu 2019. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) Bosne i Hercegovine.

– Obavještavamo vas da se navedeni predmet nalazi u radu kod postupajućeg tužioca i u fazi je istrage – odgovorili su za BIRN BiH iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, dodajući da u cilju istrage ne mogu davati više informacija.

Šezdesetosmogodišnji Bruno Batinić uhapšen je 20. juna 2019. godine kada je prolazio kroz šetalište u Banjoj Luci u blizini Hrama Hrista Spasitelja gdje su se, tada svakodnevno, pod pratnjom policije okupljali aktivisti neformalne grupe građana „Pravda za Davida“. Batinić koji je prišao poznanicima iz ove grupe građana tražio je da mu policajci kažu zašto ga legitimišu, nakon čega je oboren na zemlju i uhapšen.

Prekomjerna i nepotrebna sila

U banjalučkoj Policijskoj upravi tada su saopćili da je Batinić priveden jer je odbio da postupi po naređenju policijskih službenika i pružao aktivan otpor prilikom hapšenja, te da je jedan policijski službenik tom prilikom zadobio povrede.

Batinić, koji živi u Švedskoj, u razgovoru za BIRN BiH kaže da je on taj koji je zadobio nekoliko povreda, tvrdeći da su ga policajci tukli u kolima i u stanici što je, pojašnjava, zadokumentovano i medicinskim nalazima. On i advokatica Jovana Kisin podnijeli su krivičnu prijavu protiv policajaca za protivpravno lišenje slobode, te je u vezi toga već saslušan u tužilaštvu i a poziv je dobila i njegova supruga kao svjedok događaja.

– Teško mi je da se prisjećam svega, ja sam u jednom momentu u stanici pao u nesvjest, pa su došli i doktori koji nisu željeli da odu dok i ja ne pođem sa njima. Ja jesam potpisao nekoliko papira tada, ali sam i policajcima naglasio da ne vidim šta potpisujem, jer su mi naočale bile razbijene. Sve to vrijeme dok sam bio u stanici nisu dozvolili kontakt sa advokatom – prisjeća se Batinić.

U krivičnoj prijavi protiv policajaca koju je podnijela advokatica Jovana Kisin, u koju je BIRN imao uvid, navodi se da su policajci prema Batiniću primijenili prekomjernu i nepotrebnu silu, te postupali na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Navodi se i da su policajci protivzakonito sprečavali kontakt Batinića sa advokatom.

– Ovakvim postupanjem osumnjičeni su grubo prekršili Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, izvršili povredu Zakona o prekršajima, te primjenom nezakonitih radnji nanijeli štetu i teže povrijedili zakonska i ustavna prava okrivljenog Brune Batinića i njegovog branioca – navodi se u krivičnoj prijavi podnesenoj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na upit BIRN-a u vezi pokretanja istrage protiv policajaca, kao i u vezi postojanja naredbe za prisustvo velikog broja policajaca kod hrama Hrista Spasitelja na dan kad je uhapšen Batinić.

Porodica Dragičević, građani Banje Luke i aktivisti “Pravde za Davida” više puta su se okupljali kako bi ukazivali na potrebu hitnog rješavanja Davidovog ubistva, ali i procesuiranja odgovornih za odugovlačenje i zataškavanje slučaja. Pojedini članovi grupe su hapšeni i protiv njih se vode postupci zbog kršenja javnog reda i mira, odnosno okupljanja.

Ključni dokazi

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.

U istrazi njegovog ubistva došlo je do nestanka nekih od ključnih dokaza.

Dvojica kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka optuženi su da su bacili bokserice koje su nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se