ISTRAGA U TOKU: Tužilaštvo izuzima dokumentaciju u Elektrodistribuciji Bihać zbog nesreće u HE Kostela

IZVORklix.ba

Nakon što su iz Tužilaštva USK saopćili da je, nakon preliminarnih istraživanja, smrt trojice uposlenika Elektroprivrede BiH u hidroelektrani u Kostelima najvjerovatnije uzrokovana otrovnim plinovima koji su dospjeli u prostorije u kojima su se izvodili radovi, te isključili opciju da je smrt nastupila zbog eksplozije, požara ili sličnih hemijskih reakcija uslijed kojih dolazi do oslobađanja energije, završetkom obdukcije definitivno je potvrđeno da je smrt nastupila zbog udisanja otrovnih plinova.

“Obdukcija tijela stradalih završena je sinoć oko 20 sati. Kod sva tri tijela je utvrđeno da je smrt nastupila gušenjem, odnosno udisanjem CO2 i plinova iz agregata na kojima su oni radili”, rekao nam je Adnan Beganović, viši inspektor u Upravi policije MUP-a USK.

Iz Tužilaštva su, pak, istakli da su se u toku uviđaja fokusirali na utvrđivanje činjenica iz kojih bi se potvrdile ili negirale tvrdnje da su radovi izvedeni u skladu sa propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama na radu, a eventualni propusti bi se mogli dovoditi u vezu sa nastupanjem nasilne smrt.

“U tom pravcu trenutno se od Elektrodistribucije Bihać vrši izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na propise iz oblasti zaštite na radu”, naveli su iz Tužilaštva.

Osim trojice dugogodišnjih uposlenika Elektroprivrede BiH koji su smrtno stradali, u hidroelektrani je povrijeđeno još sedam osoba, između ostalih i četiri medicinska tehničara iz Službe hitne pomoći koji su, uslijed spašavanja, unesrećenih, udisali štetne plinove. Srećom, kod svih se radi o lakšim tjelesnim povredama, odnosno problemima u dišnim putevima, izuzev jednog teže povrijeđenog radnika Elektroprivrede čije je stanje stabilno.

Povodom tragične smrti Seada Mujića, Elvisa Salihodžića i Admira Mulića, sutra će u Bihaću, na dan njihove dženaze, biti proglašen Dan žalosti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se