12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

Istraživanja pokazala: Žene u našoj zemlji sve češće rađaju tek nakon 30. godine

Posljednji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine posvećeni demografiji majki i živorođene djece pokazuje očito nezaustavljiv trend prema rastu i eventualnom primatu broja žena koje se na rađanje odlučuju nakon 30. godine.

Nesumnjivo da su uzroci ovakvih promjena u napretku medicine koja na sreću uslovljava pad broja mrtvorođene djece, u ekonomskim problemima koji mlade nagone da kreiraju ili šire porodice nakon 30. godine, te u općem trendu u Evropi koji je uzrokovan, između ostalog, dijelom karijernom emancipacijom žena te manjkom pritiska tradicionalnih zajednica.

Bez obzira na navedeno, iz posljednjeg biltena Agencije za statistiku može se izvući zaključak da će u narednim godinama najveći procenat rađanja zauzimati žene između 30 i 34 godine starosti.

Bitno je kazati da je riječ o rađanju bez obzira na redoslijed djeteta u porodici.

Naime, u 2019. godini došlo je do najvećeg približavanja te starosne grupe grupi koja godinama drži većinu u spomenutoj demografiji – ženama između 25 i 29 godina. Dakle, u prošlog godini broj živorođene djece bio je 28.360, a najveći udio drži spomenuta starosna grupa – 8.650.

Ipak, broj živorođene djece u starosnoj grupi majki od 30 do 34 godine iznosio je 8.242, čime se zaključuje da je razlika svega 408.

Temelj predviđanja o preokretu koji bi se prvi put u historiji Bosne i Hercegovine mogao desiti uskoro možemo naći u podacima za “bitku” koja se vodila prije 20 godina i to između populacije majki od 20 do 24 godine, koja je tradicionalno dominirala, i populacije majki u dobi od 25 do 29 godina.

Većinu je godinama činila mlađa populacija, ali je prestizanje počelo već 1996. godine. Četiri godine kasnije razlika je iznosila svega 418, da bi 2002. starija populacija preuzela “vodstvo”.

Ukoliko se scenarij ponovi, najdalje 2021. godine mogli bismo vidjeti statistiku u kojoj najviše djece rađaju žene u starosnoj dobi od 30 do 34 godine.

S obzirom na to da je spomenuta statistika bez filtera o redoslijedu djeteta u porodici, dotaknimo se sada tog aspekta, a koji također pokazuje da tu trend ide u jednom smijeru – prema sve većem odgađanju zasnivanja porodice.

Iz ovih podataka će biti vidljivo kako činjenica da rađanje sve češće nakon 30. godine nema veze s potencijalnim skokom u rađanju trećeg ili četvrtog djeteta.

Kada je u pitanju 2019. godina, prosjek dobi žena koje rađaju prvi put je 27,68, što predstavlja najveći prosjek nakon rata. Također, prosjek dobi žena koje rađaju drugo dijete je rekordan i iznosi 30,22.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se