Istraživanje u RS-u: Mladić i Karadžić – zločinci ili heroji?

Na području bh. entiteta Republika Srpska ispitanici su odgovarali na pitanja o tome jesu li Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji ili ratni zločinci i je li se u Srebrenici dogodio genocid.

Među ispitanima je bilo 80,4 posto stanovnika srpske nacionalnosti, 17,5 posto pripadnika svih drugih nacionalnosti i 2,1 posto onih koji se nisu željeli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 808 stanovnika, a mogućnost statističke pogreške je 3,5 posto.

Da je Radovan Karadžić heroj misli 60,2% ukupno ispitanih; da je zločinac smatra 28,9%.

Bilo je i onih koji su izabrali odgovor “niti heroj niti zločinac”, takvih je malo manje od 10%. Brojke su drugačije kad se pogleda nacionalna struktura ispitanih. Ispitanici srpske nacionalnosti, njih 73,6% misli da je Radovan Karadžić heroj.

Među onima koji nisu Srbi, taj procenat je 3,9%, a među onima koji se nacionalno nisu izjasnili, njih je u istraživanju bilo malo više od 2% – 15,1% smatra da je Karadžić heroj. Sad oni koji misle da je zločinac. Među Srbima od 650 ispitanih 15% misli da je zločinac; među građanima koji nisu Srbi 89,4%. 9,7 ispitanih Srba misli da nije ni zločinac ni heroj, taj procenat kod ostalih je 6,3%. Za Ratka Mladića slični rezultati po nacionalnoj strukturi: 76% ispitanika srpske nacionalnosti smatra da je heroj. 6,3% građana koji nisu Srbi tako misli.

Da je Mladić zločinac misli 13,3% Srba; većina ispitanih koji nisu Srbi – njih 85,8% te 50,9% onih koji se nisu nacionalno izjasnili.

Nije zanemariv procenat onih koji su kao odgovor na ovo pitanje izabrali opciju “niti heroj niti zločinac”. Među Srbima je takvih 9%, među nesrbima 7,5%, a 30% među onima koji se nacionalno nisu izjasnili. Da se u Srebrenici desio genocid misli 32,6% ispitanih u ovom istraživanju. Procenti se znatno razliku prema nacionalnosti – 20,1% Srba smatra da je u Srebrenici bio genocid; 89,4% ispitanih koji nisu Srbi i 37,7% nacionalno neopredijeljenih. Izričito, da se genocid nije desio misli 66,4% Srba; 1,5% ispitanih koji nisu Srbi i 28% nacionalno neopredijeljenih.

Za 35% mladih do 30 godina Ratko Mladić je zločinac. Za 36% mladih Radovan Karadžić je zločinac. Za 42% mladih u Srebrenici se desio genocid. Anketa je pokazala da se rezultati značajno razlikuju u zavisnosti od obrazovanja ispitanika. Tako, naprimjer, 42% visokoobrazovanih misli da je Radovan Karadžić zločinac, dok je procenat takvih kod onih sa osnovnom školom 17%. 39% visokoobrazovanih misli da je Ratko Mladić zločinac, samo 17% njih sa visokom stručnom spremom. Ista razlika je i kod priznavanja genocida. 44% visokobrazovanih reklo je da je bio genocid u Srebrenici, nasuprot 22,8% onih sa osnovnom školom. Ako bi se izvlačio profil tipičnog ispitanika koji misli da je naprimjer Mladić heroj – to bi bio muškarac stariji od 56 godina, ima osnovno obrazovanje i živi van grada.

– Muškarac

– stariji od 56 godina

– osnovno obrazovanje

– živi van grada.

Nasuprot njemu, tipičan ispitanik koji misli da je Mladić zločinac je žena do 30 godina starosti, visokobrazovana i živi u gradu. Isti profil vrijedi za Radovana Karadžića i za genocid u Srebrenici.

– Žena

– do 30 godina,

– visokoobrazovana

– živi u gradu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se