27.6 C
Bihać
Četvrtak, 16 Septembra, 2021

Iz Agencije za lijekove BiH za “Avaz”: Vakcine proizvedene u Indiji su iste kao i u Evropskoj uniji

Formalna provjera i davanje odobrenja za upotrebu vakcina u BiH može završiti do kraja ove sedmice, kazao je Uzunović

IZVORAvaz

Na zahtjev ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković prije korištenja „AstraZenecine“ vakcine koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerene u državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina „Covishield“ između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, ali uz uslov ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svaku vakcinu koja uđe u državu.

Stvoren strah

Ovime je u javnosti stvoren strah da su „AstraZenecine“ vakcine koje su stigle u BiH kao pomoć Srbije, a koje se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Evropskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović je za „Avaz“ kazao da se formalna provjera i davanje odobrenja za upotrebu vakcina u BiH može završiti do kraja ove sedmice.

– Situacija zahtijeva hitnost i tako ćemo i postupati. uzorak vakcine je stigao i radimo već na ovom predmetu. Nedostaje nam neka dokumentacija, ali sve će biti završeno u što kraćem vremenu – pojasnio je Uzunović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se