Iz zagrebačke centrale “Agrokora” odgovorili: BiH nema razloga za brigu

Sve “Agrokorove” kompanije u Bosni i Hercegovini trenutno zapošljavaju ukupno 5.296 zaposlenika. One redovno posluju i uredno podmiruju svoje obveze prema državi i zaposlenicima, kao i dobavljačima u skladu s potpisanim ugovorima. Poslovni procesi svih kompanija odvijaju se u punim kapacitetima kao i do sada. Činimo sve da u interesu naših zaposlenika, partnera i kupaca i dalje nastavimo stabilno poslovati – odgovor je “Dnevnom avazu” iz centrale “Agrokora” u Zagrebu.

Odgovor na upit 

Odgovor iz ovog koncerna uslijedio je nakon što smo poslali upit o stanju u bh. dijelu “Agrokora”. Iz centrale poručuju i da BiH nema razloga za brigu te da su bh. kompanije u okviru ove grupacije zdrave, a posebno se ističe uspješnost poslovanja “Sarajevskog kiseljaka”, kao i “Konzuma”, ali i “Leda” i drugih firmi u vlasništvu “Agrokora”.

Kako nam je preneseno iz centrale firme u Zagrebu, težište djelovanja fokusirano je da se stabilizira hrvatski dio firme. Prema onome što je ovih dana objavljivano, “Agrokor” očekuje posebnog povjerenika Vlade Hrvatske kako bi se moglo prionuti na posao.

Još je nejasno na koji način će se sanirati dugovanja koja premašuju pet milijardi eura.

Kada je BiH u pitanju, početkom sedmice u Sarajevu bi trebao biti održan veliki sastanak svih zainteresiranih u vezi sa situacijom u “Agrokorovim” firmama u BiH.

Dugovi dobavljačima 

Uz državne i entitetske ministre trgovine, članove Vanjskotrgovinske komore, te predstavnike uprava firmi iz ovog koncerna koje rade u našoj državi, na sastanku će se naći i predstavnici dobavljača kojima se duguje između 200 i 400 miliona maraka.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je da je “sastanak potreban radi sagledavanja cjelokupne situacije i mogućih negativnih implikacija u BiH”. Dodao je da Vijeće ministara raspolaže podatkom da je trenutni dug “Agrokora” prema dobavljačima u BiH 250 miliona KM.

Vučić: Zvizdić nema nijedan mehanizam zaštite

Aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je jučer da nema razloga za brigu u Srbiji te da je kompanija “Merkator S”, koja posluje u okviru hrvatskog koncerna “Agrokor”, dobra kompanija i poručio da će Vlada Srbije donijeti još neke mjere da je dodatno zaštiti.

– Svih 8.900 radnika zaposlenih u “Merkatoru S” može mirno spavati. Kompanije koje posluju u Srbiji nemaju probleme kao što postoje u Hrvatskoj i BiH – izjavio je on.

Dodao je i da je “ovo problem koji će drmati cijeli region, na veoma ozbiljan, dramatičan način, a mi ćemo pokušati izaći neokrnjeno”. Najavio je i sastanke s predstavnicima Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, ali i da će se čuti sa “slovenačkim kolegom Mirom Cerarom kako bi se napravio zajednički blok ograde od Hrvatske i BiH”.

– Zaštitit ćemo sve naše radnike i dobavljače. Zvizdić nema nijedan mehanizam u rukama i ne može ništa zaštititi, vezane su mu ruke, za razliku od naših – izjavio je Vučić.

Inače, u sistemu “Agrokora” u Srbiji zaposleno je ukupno 12.000 ljudi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se