Izbor policijskog komesara u USK: Razlog za nesuglasice, prijetnje i napade

Ministar policije USK Anel Ramić strahuje da bi prijetnje koje je zbog toga dobijao prethodnih mjeseci mogle prerasti u nešto ozbiljnije, ali nikoga nija želio imenovati.

Isprva, kako kaže, nije ozbiljno shvatao prijetnje upućene njemu, za koje smatra da su povezane s procedurom izbora policijskog komesara u Unsko-sanskom kantonu, sve dok u cijeli slučaj nije uključen član njegove porodice, tačnije otac.

“Telefonske prijetnje, odnosno prijetnje preko društvenih mreža, nisam shvatao ozbiljno dok nisu napali na članove moje porodice, odnosno na vozilo moga oca. To je kap koja je prelila čašu. Znaju da je to slaba tačka, s obzirom na to da moj otac Hasan Ramić boluje od karcinoma. Riječ je o pritisku da se procedura izbora policijskog komesara provede nezakonito”, rekao je on za Klix.ba.

Pritisci i odupiranja

Ramić je poručio da će, uprkos pritiscima, prijetnjama pa i potencijalnim napadima na njega i njegovu porodicu, nastaviti raditi, da ga ništa ne može pokolebati i da neće dozvoliti bilo šta nezakonito.

“Sve je krenulo još u maju, zbog izbora policijskog komesara. Ja sam kao ministar unutrašnjih poslova zadužen za provođenje Zakona o unutrašnjim poslovima i utvrdio sam određene nepravilnosti u radu. Nakon toga sam reagovao na Vladi, prezentiravši nepravilnosti, da bi potom počela medijska hajka na mene”, istakao je Ramić.

Dodao je da su potom počele prijetnje preko telefona i društvenih mreža kada su inicijatori uvidjeli da nisu uspjeli u medijskim pritiscima.

“Kulminiralo je 30. augusta kada su mom ocu isparali auto. Ne mogu nikoga optuživati, nemam nikakve dokaze, ali to je jedini zaključak budući da je njegovo auto bilo jedino na parkingu. MUP USK radi na tom slučaju. Auto nije bilo pod videonadzorom, tako da su oni to vješto uradili”, rekao je ministar Anel Ramić.

Napomenuo je da su sve utvrđene nepravilnosti u vezi s izborom policijskog komesara rezultat rada stručnjaka iz oblasti kriminalističkih i pravnih nauka.

“Prijetnje i napad na vozilo vode prema fizičkim napadima. Prijetnje isprva nisam shvatio ozbiljno pa ih nisam ni prijavljivao. Nakon izvjesnog vremena sam ih prijavio, ali kap koja je prelila čašu je kada je porodica uključena u sve. Vi znate kakva je stvar u BiH, mogu krenuti na djecu. U svakom slučaju mene neće pokolebati. Ja ću svoj posao i svoj mandat završiti zakonito. Ja nisam član nijedne političke partije. Kad se završe izbori, nigdje me politika neće postaviti, nego ću se ponovo vratiti na svoje radno mjesto u KPZ Bihać”, poručio je Ramić.

Procedura izbora komesara

Ramić objašnjava da je Vlada USK odbila prijedloge Nezavisnog odbora s obzirom na to da nijedan od kandidata nije dostavio uvjerenje o uvjetima penzionisanja koje je trebalo dostaviti konkursom.

“Kandidati su naknadno dostavili dokumentaciju, a dokumentacija se ne može naknadno dostavljati. Uostalom, ispunjavaju uslove za penziju 2021., a uvjet je da četiri godine ne idu u penziju. To je okidač zbog kojeg Vlada nije glasala za prijedlog Nezavisnog odbora”, kazao je Ramić za Klix.ba.

Trebalo bi, prema riječima ministra Ramića, da Nezavisni odbor Skupštine USK sada poništiti konkurs i raspiše novi.

“Sada se javio novi problem, u vezi sa činovanjem. Činovanja se nisu vršila na vrijeme, tako da nema relevantnog kandidata na području Unsko-sanskog kantona za poziciju policijskog komesara. To je pitanje za Upravu policije i to je, nakon svega, bio okidač za prijetnje meni i mojoj porodici”, rekao je Ramić.

Objašnjava da nijedan od kandidata nije dostavio potpunu dokumentaciju, od poslodavca, o tome da li u toku mandata stiče uvjete za penziju.

“To je bilo utvrđeno konkursom i to je obavezno. S obzirom na to da ja provodim Zakon o unutrašnjim poslovima, nisam mogao predložiti dva prvorangirana kandidata i onda sam pustio da Nezavisni odbor to uradi. Oni su to uputili prema Vladi. Kasnije su uvidjeli informaciju Tužilaštva da bi se imenovanjem izvršilo krivično djelo i da bi Vlada mogla krivično odgovarati”, istakao je Ramić.

Druga strana medalje

Nisvet Jusić, zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK, s druge strane, smatra kako Vlada USK opstruiše izbor policijskog komesara.

“Vlada USK nije željela dostaviti izvještaj o svom postupanju u postupku izbora policijskog komesara. Skupština USK je na zahtjev dva zastupnika Nezavisnog bloka tražila zakazivanje vanredne skupštinske sjednice na kojoj bi trebali biti prezentirani izvještaji Nezavisnog policijskog odbora i Vlade USK, kao dvije institucije koje su učestvovale u proceduri izbora policijskog komesara. Nezavisni policijski odbor je dostavio svoj izvještaj sa svim parametrima svog postupanja, pozvao se na sve propise koji su definirali njihovo postupanje i njihov rad. Vlada USK je odbila, odnosno do danas nije dostavila izvještaj o onome što su činili. To je najbolji argument da se sumnja u namjere Vlade USK kada je riječ o izboru policijskog komesara”, rekao je Jusić.

Rekao je kako je Nezavisni odbor jasno naveo da su se držali svih odredbi zakona koji definiraju taj momenat.

“U Vladi USK hoće da kažu da oni traže da institucije u kojima je zaposlen svaki od kandidata za policijskog komesara dostave nekakvo uvjerenje kojim se navodi da ta osoba neće steći pravo, odnosno da neće otići u penziji. Svi su oni dostavili uvjerenje o dosadašnjem stažu. To je isto kao da neko kaže vi niste dostavili uvjerenje da ste punoljetni, a vi dostavili rodni list. Valjda će neko na osnovu rodnog lista sabrati koliko imate godina i imati uvid u to da li ste punoljetni ili ne. Od koje institucije ćete dobiti uvjerenje da nećete ići u penziju za vrijeme trajanja mandata. Pa postoje različite vrste penzije, prijevremena, invalidska… Neko vam može dati uvjerenje koliko imate godina i da se na osnovu toga izvrši izračun da li će neko za vrijeme mandata steći pravo da ode u penziju ili neće. To su igre kojima se svjesno nastoji onemogućiti i opstruirati taj proces”, kategoričan je Jusić.

Napomenuo je kako je od Vlade tražio da završi proceduru izbora policijskog komesara i da se odredi ko od kandidata koji su se prijavili može ispunjavati sve što nosi ta odgovorna pozicija.

“Mi nemamo imenovanog policijskog komesara. Sigurnosna situacija je složena i ona će se u USK još više usložnjavati. Mi u ovom momentu nemamo operativno u punoj funkciji policijske organe, jer nema policijskog komesara. Oni rade na neki način napola, jer nisu sigurni, ne znaju šta činiti, kako činiti… U USK je politika oduvijek željela imati potpuni utjecaj na rad policijskog komesara”, zaključio je Nisvet Jusić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

HOĆE LI POLICIJA RADITI POSAO INSPEKCIJE? // Ministar Kljajić:...

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona, na danas održanoj sjednici, dali su saglasnost na tekst Kolektivnog ugovora između Vlade kantona, Sindikata policije USK i Sindikata policijskih...

U Cazinu došlo do manjeg požara i prosječenja

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 8°C. Prema...

JOŠ UVIJEK NE VJERUJETE U KORONU! Pogledajte crne brojke...

U protekla 24 sata na području Unsko-sanskog kantona zabilježeno je 49 slučajeva zaraze korona virusom. Novi slučajevi registrovani su u Bihaću njih 20, Cazinu...

Najnovije

Djevojka od Hane tražila preko 4.000 KM: “Imate li vi stida i vaspitanja? Dno dna”

Jučer je na svom Instagram profilu, poznata bh. influenserica, Hana Hadžiavdagić, objavila neobičnu situaciju. Naime, nepoznata osoba je od Hane tražila veću svotu novca kako...

5 načina da iskoristite limun

Limun mnogi najčešće konzumiraju u zimskim mjesecima kao izvor vitamina C uz čaj i ljeti za osvježavajuće limunade. Limunova korica i nekoliko kapi soka...

Susam štiti jetru

Susam je izuzetno bogat željezom, pa je dovoljno unijeti 50 grama sjemenki da bi se zadovoljila dnevna potreba čovjeka za ovim mineralom. Osim željeza,...

Šta piše u ugovoru o pozajmici između oca Muhameda Bešića i MMA borca Ferizovića

Nakon tučnjave na raskrsnici u Srebreniku, a u kojoj je učestvovao Meho Bešić, otac našeg reprezentativca Muhameda Bešića i fudbalera premijerligaša Evertona, gdje se...

HOĆE LI POLICIJA RADITI POSAO INSPEKCIJE? // Ministar Kljajić: Pripadnici MUP-a ne trebaju raditi posao inspekcije, ove izmjene Zakona će dovesti do neusklađenosti akata...

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona, na danas održanoj sjednici, dali su saglasnost na tekst Kolektivnog ugovora između Vlade kantona, Sindikata policije USK i Sindikata policijskih...

(VIDEO) Počela je izgradnja: Pogledajte kako će izgledati Prva transverzala

Nakon što je tokom proteklog vikenda odabrani izvođač radova postavio zaštitnu ogradu i dovezao opremu, u ponedjeljak su počeli radovi na izgradnji prvog dijela...

Ovaj dan je najmjerodavniji za testiranje na koronu nakon kontakta sa zaraženim ili ćete dobiti lažno negativan test

Brzi antigenski testovi detektuju proteine virusa u uzorcima koji se dobijaju iz disajnih puteva uzimanjem briseva. Nisu pouzdani kao PCR testovi, ali sa njima...

Dodik se ne odriče vitalnog nacionalnog interesa: Da li mi ratujemo? … Bošnjaci su ujedinjeni kada se nama nanosi zlo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Republika Srpska nikada neće odreći vitalnog nacionalnog interesa, što piše u preporukama EU. -Sve bošnjačke partije...
58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se