Izetbegović: Krajina će biti najveći dobitnik nakon usvajanja Zakona o akcizama

Kako je saopćeno iz Grada Bihaća, posjetu Gradskoj upravi Bihaća, Izetbegović i Dedić iskoristili su da se zajedno sa kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem i predsjednikom GO SDA Bihać Hadisom Jusićem da se upoznaju sa stanjem u gradu Bihaću, sa akcentom na projekte koje će viši nivoi vlasti od kantona do države, realizirati na području grada Bihaća.

-Razgovarali smo o podršci i pomoći svih nivoa vlasti gradu Bihaća i tu se ne trebamo dijeliti na stranke, već raditi za dobrobit svih građana bez obzira na politiku. Naravno podrška bi bila još veća da nije oboren Zakon o akcizama jer je USK trebao biti najveći dobitnik kada su u pitanju infrastrukturni projekti u putnoj komunikaciji o kojoj govorimo decenijama – kazao je Izetbegović.

Na sastanku su najavljena daljnja izdvajanja za izgradnju aerodroma Golubić, pa se pored osiguranih dva miliona KM do kraja godine mogu očekivati i nova izdvajanja za izgradnju aerodroma. Razgovaralo se i o podršci Vlade FBiH generacijskom projektu odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, za što je do sada od Vlade FBiH izdvojeno skoro osam miliona KM, te projektu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, uspostavi saobraćaja Unskom prugom i rješavanju problema vodosnabdijevanja prema Štrbačkom buku, saopćeno je iz Grada Bihaća.

Večerašnju Javnu tribinu pod nazivom “Odgovori SDA na aktualna politička pitanja” otvorio je predsjednik GO SDA Bihać Hadis Jusić koji je prije svega čestitao svim članovima i simpatizerima SDA BIH 27. godišnjicu postojanja te pozvao na jedinstvo kako bi Bosna i Hercegovina, a posebno Unsko-sanski kanton prebrodio krizu i napokon krenuo naprijed.

Hadis Jusic predsjednik GO SDA BIHAĆ

Izetbegović se obratio i građanima u hotelu “Park”, na tribini Stranke demokratske akcije, čiji je predsjednik, pod nazivom “Odgovori SDA na aktualna politička pitanja”.

Tokom posjete gradonačelniku Bihaća Izetbegović je, dakle, kazao da će osigurati pomoć tom gradu sa viših nivoa vlasti gdje najviše uticaja ima SDA. No, u Bihaću je najviše zbog izmjena Zakona o akcizama, što je i naglasio u obraćanju medijima.

-Iskoristio bih priliku da pozovem građane Krajine da izvrše pozitivni pritisak na zastupnike iz Krajine koji su oborili akcize, jer Krajina treba da bude najveći dobitnik u izgradnji nakon usvajanja Zakona o akcizama. Svi projekti o kojima se decenijama priča, spajanje Bihaća sa Cazinom, svi ti problemi saobraćajni koje imate, konačno bi se počeli rješavati. Naravno i cesta, od Sarajeva do Bihaća ne bi vožnja trajala pet sati nego ugodnom cestom tri sata. To treba uraditi, treba nastaviti i izdvajanje za aerodrom u Bihaću da bi se desio bum u turizmu kakvog Krajina zaslužuje – kazao je Izetbegović.

Šemsudin Dedić, Federalni ministar Poljoprivrede

Federalni ministar Poljoprivrede Šemsudin Dedić je izjavio da su dosada prebacili skoro 8 miliona KM za KFW projekat i da će uskoro prebaciti još oko 500 000 KM.

Također je spomenuo i da je usvojen prijedlog da se u naredne 4 godine prebaci svake godine po 2,5 miliona KM za vodosnadbijevanje i rješavanje sistema otpadnih voda u Bihaću i Sanskom Mostu s tim da ova dva grada moraju učestvovati i jednim dijelom vlastitih sredstava kako bi ovaj projekat zaživio.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se