6.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Izetbegović nakon razgovora s Boreljom: Treba prestati sa blokadama

IZVORavaz.ba

Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA, kazao je danas nakon sastanka sa Žozefom Boreljom (Josepom Borrellom) visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, da su razgovarali o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma i šta dalje.

Lider SDA, rekao je novinarima da nije bilo nikakvih posebnih zaključaka. Kako je istakao, svaki od članova kolegija je iznio svoje mišljenje i saslušao ono što je Borelj govorio.

– Nisam htio da ponavljam mantru o tome da je Dejton donio mir, da nije donio definitivno rješenje, nego sam se fokusirao na to šta treba prestati raditi i šta treba intenzivnije raditi. Treba prestati pogrešne stvari raditi. Treba prestati sa stalnim kontraproduktivnim prepirkama i svađama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade ljudi iz BiH. Treba prestati sa blokadama- rekoa je Izetbegović.

On je podsjetio da je Parlament BiH u polublokadi a formiranje federalnog nivoa vlasti, u blokadi već dvije godine. Naglasio je da treba prestati sa negiranjem prošlosti i istine, sa negiranjem presuda sudova koje su Ujedinjene nacije formirale.

– Treba prestati sa negiranjem genocida, prestati sa glorifikovanjem i nagrađivanjem ratnih zločinaca. Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i po kojem se zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari – istakao je.

Izetbegović navodi da se stavovi ove stranke potpuno poklapaju sa stavovima međunarodne zajednice,

– Mi ćemo bjanko potpisati svaki dokument koji se odnosi na evropski put BiH i bit ćemo motor tih promjena – kaže Izetbegović.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se