Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini o izbornoj kampanji

Danas zvanično počinje kampanja za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Izbori su ključni stub demokratije. Građani BiH će u oktobru iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost.

Uprkos napretku postignutom u okviru reformske agende, izazovi i dalje postoje. BiH je potrebna diskusija i fokus na kontinuirane prijeko potrebne reforme; to je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Evropske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala.

Kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tokom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja. Politički lideri na svim nivoima trebaju se suzdržati od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podjelama. To će samo nanijeti štetu zemlji i njenim građanima. Svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije. Sloboda medija i pluralizam ključni su elementi za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu.

Ozbiljni izazovi će biti pred izabranim vlastima na svim nivoima. Ova pitanja će se morati rješavati nakon izbora i zaslužuju odgovarajuću pažnju već tokom izborne kampanje. To uključuje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, otvaranje novih radnih mjesta, bolje javne usluge i zalaganje da BiH bude zemlja u kojoj građani mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Relevantne domaće vlasti, institucije, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet izbornog procesa kao i sigurnost i bezbjednost samog glasanja. Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Međunarodni i domaći posmatrači izbora igraju važnu ulogu u tom smislu; treba im pružiti pomoć u obavljanju njihovih dužnosti.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju kandidate i političke lidere da djeluju imajući na umu najbolji interes BiH. Fokusirajte se na stvarne potrebe BiH i građana! Pozivamo sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju 7. oktobra.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se