25.5 C
Bihać
Utorak, 27 Jula, 2021

Izloženost zagađenom zraku povezana s gubitkom trudnoće

Trudnice u Južnoj Aziji koje su bile izložene zagađenju zraka suočavaju se s povećanim rizikom od gubitka trudnoće, pobačaja i mrtvorođenosti, prema novoj studiji.

IZVORklix.ba

Istraživači su otkrili da je 349.681 gubitaka trudnoće svake godine u cijeloj Indiji, Bangladešu i Pakistanu povezano s lošim kvalitetom zraka.

U srijedu u časopisu Lancet Planetary Health obavljeni su rezultati studije koji sugeriraju da bi te zemlje, ako su ispunile indijski standard kvaliteta zraka, mogle spriječiti 7 posto godišnjih gubitaka trudnoće.

Prljavi zrak ranije je bio povezan sa povećanim pobačajima, preuranjenim porođajima i malom težinom novorođenčadi, kao posljedica zagađenja na majku. Druga istraživanja otkrila su da zagađenje može probiti majčinu posteljicu i potencijalno doći do fetusa u maternici.

Vjeruje se da je studija prva ove vrste koja je kvantificirala učinak zagađenja okoline na gubitak trudnoće u Južnoj Aziji, jednoj od najzagađenijih regija na Zemlji. Autori kažu da su njihovi nalazi važni za poboljšanje javnog i majčinog zdravstva, posebno u zemljama sa niskim standardom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se