Izrael spriječio ulazak članova Evropskog parlamenta u Gazu

IZVORAvaz.ba

U saopćenju iz Evropskog parlamenta (EP) navedeno je kako je delegacija koju čini šest zastupnika EP u okviru trodnevne posjeti okupiranom palestinskom teritoriju uputila zahtjev za ulazak u Gazu, no Izrael to nije dozvolio.

Naglašeno je kako je cilj posjete evropskih zastupnika bio ustanoviti refleksije dugogodišnje okupacije na humanitarno stanje, te kako Izrael od 2011. godine naovamo sprečava delegate EP da posjete Gazu.

Delegacija EP danas je okončala aktivnosti u Istočnom Jerusalemu te je uputila zvaničan zahtjev za posjetu Gazi. Naglašeno je također kako je palestinski narod zbog izraelske blokade Gaze izložen nestašici vode, hrane, skrovišta te drugih prava na zdravstvo i obrazovanje.
Predsjednik delegacije Neoklis Silikiotis (Sylikiotis) izjavio je da izraelsko onemugaćavanje delegaciji EP da posjeti Gazu dobilo jedno sistematsko stanje.

– To je jedno neprihvatljivo ponašanje. Vrlo je jasno da se Izrael stidi i boji pokazati u koliko teškoj situaciji se nalazi paletinski narod – rekao je Silikiotis te pozvao međunarodnu zajednicu da nastavlja s vršenjem pritiska na Izrael kako bi se okončala blokada Gaze.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se