Izraelski vojnici ubili sedmero Palestinaca, od toga dvojicu dječaka

IZVORAvaz.ba

Izraelski vojnici su tokom protesta i sukoba na granici između Gaze i Izraela ubili sedam Palestinaca, među kojima dvojicu dječaka, od 12 i 14 godina, objavilo je ministarstvo zdravstva u palestinskoj enklavi.

To je najkrvaviji dan nakon 14. maja kada je ubijeno više od 60 Palestinaca tokom nasilja koje je koincidiralo s inauguracijom američke ambasade u Jerusalimu.

Nakon nekoliko sedmica relativnog zatišja, ti sukobi podsjećaju koliko je stanje nestabilno u i oko pojasa Gaze, palestinske teritorije kojim vlada islamistički pokret Hamas.

Dvanaestogodišnjak je pogođen vatrenim oružjem u glavu istočno od Kan Junesa, rekao je glasnogovornik ministarstva u Gazi, a 14-godišnjak je ubijen tokom odvojenih sukoba u središtu tog teritorija.

Dodao je da su četvorica dvadesetogodišnjaka ubijena duž izraelske sigurnosne ograde koja odvaja pojas Gaze od izraelske teritorije.

Izraelska vojska je ubila sedam Palestinaca i ranila više od 200 vatrenim oružjem ili suzavcem. Prema procjenama u protestu i sukobu sudjelovalo je više od 20.000 Palestinaca na raznim tačkama enklave duž strogo čuvane sigurnosne ograde.

Vojska je navela da su vojnici otvorili vatru odgovarajući na bacanje eksplozivnih naprava i kamenja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se