Naslovnica MAGAZIN Jaja, puter i hljeb su samo neke od namirnica koje možete zamrznuti

Jaja, puter i hljeb su samo neke od namirnica koje možete zamrznuti

0
Zamrzavanjem ćete skratiti vrijeme pripreme jela istovremeno zadržavajući nutritivna i zdravstvena svojstva namirnica. Među namirnicama koje možete zamrznuti su i jaja. Stručnjaci savjetuju da uvijek odvojite žumanjke od bjelanjaka, stavite ih u plastične posude za zamrzavanje i odložite u frižider. Najbolje je da ih noć prije korištenja ostavite u frižideru kako bi se odmrznuli.

Osim toga, zamrznuti možete i puter – dovoljno je da ga stavite u vrećicu za zamrzavanje i odložite u zamrzivač.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

Namirnica za koju mnogi nisu znali da ju je mogu zamrznuti je hljeb. Stručnjaci savjetuju da to uradite dok je hljeb svjež – zamotajte ga u foliju, stavite u vrećicu za zamrzavanje i ostavite u zamrzivač. Kada budete htjeli konzumirati hljeb, odmrznut ćete ga tako što ćete ga ubaciti na 5-10 minuta u pećnicu zagrijanu na 150 stepeni.

Začine poput bosiljka, origana, peršuna, tamjana ili metvice također možete čuvati u zamrzivaču. Operite ih, isjeckajte, stavite u posude za led, pospite maslinovim uljem i zamrznite. Ovako pohranjeno začinsko bilje idealno je za korištenje u varivima i supama.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

Osim toga, u zamrzivač možete pohraniti i orašaste plodove, jer će hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu te će na taj način produžiti njihov rok trajanja.

Da biste spriječili da vam se dobar sir pokvari u frižideru, naribajte ga, ubacite u vrećice za zamrzavanje i stavite u zamrzivač. Kada vam zatreba samo ga ubacite u jelo bez odmrzavanja.

Loading...