Javna kuhinja Imaret u Bihaću mogla bi ostati bez kruha, a korisnici bez iftara

Regionalni odbor “Merhamet” Bihać projekat javne kuhinje Imaret Bihać i punkt javne kuhinje Cazin realizira već 12 godina. Tradicionalno tokom mjeseca ramazana organiziraju pripremu iftara za korisnike javnih kuhinja, a priprema iftara se realizira kroz humanitarnu akciju “Iftar”, koja traje tokom cijelog mjeseca ramazana i osnovni cilj je prikupljanje namirnica i finansijskih sredstava za pripremu iftara.

Prije nekoliko dana, javna kuhinja je dobila upozorenje zbog neizmirenih dugova prema pekari koja dobavlja kruh.

“Trenutno funkcionišemo u veoma otežanim uvjetima zbog nedostatka finansijskih sredstava, tako da nam prijeti obustava isporuke kruha zbog duga prema pekari koji iznosi 5.300 KM. Nažalost, gradske vlasti su raspoložene da javnu kuhinju pomognu u prehrambenim namirnicama, isključujući finansijsku podršku za rad javne kuhinje”, kazao je za naš portal Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Bihać, u čijem sklopu djeluje javna kuhinja.

Kako objašnjava Prošić, ovakvim potezom gradske uprave, našli su se u pat poziciji jer nemaju sredstava za izmirenje obaveza za kiriju, plin, električnu energiju, zdravstvene usluge vezane za javnu kuhinju, naknadu za rad kuharici, itd.

“Želim naglasiti da smo zaboravljeni od strane političara, tako da smo iz budžeta Grada Bihaća do danas na račun primili 2.000 KM, iz kantonalnog budžeta nismo imali nikakve podrške, te smo funkcionisali zahvaljujući dobrim ljudima. No, želimo im i poručiti da javna kuhinja nikad nije funkcionisala od milostinje političara već isključivo zahvaljujući dobrim ljudima”, rekao je Prošić, dodajući da su sličan problem imali i prošle godine, također u vrijeme ramazana.

On je rekao da početak mjeseca ramazana za javnu kuhinju “Imaret” u Bihaću predstavlja tračak nade da će ova ustanova i dalje opstati zahvaljujući dobročiniteljima koji izvršavaju svoju vjersku obavezu pomažući svoje komšije.

Javnoj kuhinji Imaret Bihać možete pomoći u prehrambenim namirnicama koje možete donijeti u prostorije javne kuhinje, ulica Midžića mahala 3, ili finansijskim sredstvima koja možete doznačiti na broj žiroračuna: 199-045-000-2154-807 kod Sparkasse bank, Filijala Bihać, sa naznakom “Za akciju iftar 2017”. Kontakt telefon: 037 311-728.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se