Naslovnica BiH Javno-privatno partnerstvo kao šansa za veći priliv stranih investicija u BiH

Javno-privatno partnerstvo kao šansa za veći priliv stranih investicija u BiH

0
PODIJELI

Bosna i Hercegovina ima trend opadanja stranih investicija jer investitori idu tamo gdje imaju najbolju oplodnju kapitala. Za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa i javnog privatnog partnerstva u BiH potrebno je unaprijediti prije svega poslovni ambijent, a samim tim i imidž zemlje. Bez navedenog, nećemo biti u situaciji doseći nivo investicija koji bi bilježio značajan ekonomski razvoj zemlje i zapošljavanje.

BiH pruža širok izbor investicijskih mogućnosti u različitim sektorima, a istovremeno imamo i veliku ponudu veoma jeftinog proizvodno-poslovnog prostora, prihvatljive troškove poslovanja, raspoloživost radne snage po povoljnim cijenama, uz postojeće poticaje vezane za investitore i izvoz, a sve bi to moglo biti interesantno investitorima.

“Sektori građevine i energetike veoma su atraktivni za svakog ulagača. Optimizam leži i u činjenici da imamo strateške infrastrukturne projekte koji mogu privući značajna sredstva, kao i privatizacija više strateških preduzeća”, navodi Mehmed Polimac, generalni direktor međunarodne konsultantske kuće Polimac Company.

Polimac ističe da Bosna i Hercegovina više nije u stanju da se zadužuje kod stranih banaka, te da se moramo okrenuti javno-privatnom partnerstvu. Uz ostalo, gosp. Mehmed dodaje da se na ovaj način šalje i poruka o političkoj stabilnosti regiona, nepostojanju administrativnih barijera i prepreka, te prohodnosti ideja i kapitala u regiji.

Moramo shvatiti da ne postoji povoljan kredit i kada se država zadužuje, građani i privrednici će podnijeti najveći teret, jer će upravo oni otplaćivati sve nove i stare kredite kroz povećanje poreza i drugih raznih taksi te uvođenje novih nameta. Upravo zato konsultantska kuća Polimac Company vrijedno radi na privlačenju novih investicija kroz javno-privatno partnerstvo, koncesije i ostale modalitete.

PODIJELI
post->ID); ?>" data-width="100%" data-numposts="5">