Jedan je Perhan | Tragična smrt velike YU zvijezde: Nije dočekao tridesetu…

IZVORavaz.ba

Asistent je odmah pitao Davorovog oca da li bi htio povesti sina na audiciju za film “Otac na službenom putu”, na što je on i pristao. Kasnije se pokazalo da je on baš savršen za tu ulogu – javlja Express.hr.

Poslije filma “Otac na službenom” odlučio je upisati filmsku akademiju, ali to mu nije uspjelo. S nepunih osamnaest godina dobio je glavnu ulogu u idućem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje” i nakon toga je proglašen jednim od najboljih glumaca u Evropi.

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom i nekoliko puta se neuspješno pokušavao liječiti. Rat ga je zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd. U Srbiji je snimio nekoliko filmova, a možda i najpoznatiji je “Underground”.   Poslije rata odlazi u Sloveniju, gdje se borio s alkoholizmom i depresijom.

31. maja 1999. godine počinio je samoubistvo vješanjem u slovenskom Novom Mestu. Nije proslavio ni trideseti rođendan.   Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj nakon nastave svratiti kod svog oca koji je tada radio na tržnici Markale.   – Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tako vježbao – pričao je Davor.

Početkom 90-ih ozbiljnije se “navukao” na narkotike i nekoliko puta pokušao se liječiti, ali bezuspješno.  U tom periodu preko medija je poručivao: “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se