Naslovnica MAGAZIN Jedan od sto fatalnih srčanih udara kod muškaraca izazvan je seksualnom aktivnošću...

Jedan od sto fatalnih srčanih udara kod muškaraca izazvan je seksualnom aktivnošću "Apsolutni seksualni rizik je izuzetno nizak, čak i kod ispitanika s kliničkim bolestima koje imaju prevalenciju od 7 do 10 posto", stoji u članku. 

0
Seks je prepoznatljivi okidač za iznenadni srčani zastoj koji uzrokuje 300.000 smrti godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Istraživači s medicinskog centra Cedars-Sinai analizirali su 4.525 detaljnih zapisa o kobnom srčanom zastoju i otkrili su da je 0,7 posto njih uzrokovano seksualnom aktivnošću. Podaci zabilježeni u medicinskim bilješkama u sklopu dugotrajne studije iznenadnih smrtnih slučajeva, otkrili su pak da se više od polovine njih (55 posto) dogodilo tokom seksa.

“Apsolutni seksualni rizik je izuzetno nizak, čak i kod ispitanika s kliničkim bolestima koje imaju prevalenciju od 7 do 10 posto”, stoji u članku.

Detaljna analiza o tome u kojoj mjeri seks potiče srčani udar u poređenju s drugom aktivnošću nije moguća bez podataka o učestalosti seksa.