Jedno jaje dnevno pomaže manjoj djeci da se pravilno razviju i porastu

Zajedno s infekcijama i bolestima, loša ishrana je glavni uzrok zaostajanja u rastu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 155 miliona djece mlađe od pet godina je prenisko za svoj uzrast.

Lora Iannotti i njene kolege su proveli eksperiment u ruralnim dijelovima Ekvadora, gdje su djeci u dobi od šest do devet mjeseci davali jaja kako bi vidjeli da li će im pomoći. Samo polovina od 160 djece koja su učestvovala u eksperimentu su šest mjeseci svakodnevno jela jaja, a ostali su praćeni radi usporedbe. Istraživači su svake sedmice posjećivali djecu kako bi se uvjerili da se roditelji pridržavaju plana ishrane te da nema nuspojava ili alergije na jaje, a rezultati su ih ugodno iznenadili.

“Iznenađeni smo učinkovitošću ovog eksperimenta. Jaja su izvrsna hrana za malu djecu s malim žlijezdama, sadrže kombinaciju hranjivih tvari koje su veoma važne”, kazala je Iannotti.

Profesorica Mary Fewtrell ističe da je jaje dobra dodatna hrana koja se može uvesti kao dio ishrane kada majka odluči dohranjivati dijete, ali nikada prije četvrtog mjeseca bebinog života. Dodaje da bi jaje uvijek trebalo biti dobro skuhano kako bi se izbjegle eventualne infekcije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se