Naslovnica BOSANSKI PETROVAC JESMO LI DOTAKLI DNO? Promjenjen Zakon kako bi se sestra skupštinskog poslanika...

JESMO LI DOTAKLI DNO? Promjenjen Zakon kako bi se sestra skupštinskog poslanika postavila na mjesto direktorice vrtića? Ovih dana u medijima kruže priče da se na posljednjoj sjednici Skupštine USK mjenjao Zakon kako bi skupštinski poslanik zaposlio svoju sestru na mjestu direktorice vrtića u Bosanskom Petrovcu. Da li je ovo istina, zaključite sami nekon što pročitate tekst. Hoće li se želje pojedinaca ostvariti i da li je ruka Zlatka Hujića toliko važna za očuvanje koalicije, uskoro ćemo saznati. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, na našem kantonu nema više politike, sve se svelo na kokošarluk i zadovoljavanje ličnih potreba.

0

Već nekoliko godina pišemo o sada već bivšem načelniku Bosanskog Petrovca koji je svojim lošim potezima gotovo uništio život u ovoj opštini. U početku, ljudi su vjerovali u njegova obećanja, a mediji nisu pisali o svemu onom što je radio za vrijeme prvog mandata kao načelnik Bosanskog Petrovca tako da je Zlatko Hujić dobio i drugi mandat.

Zatim, na redakciju KRAJINA.BA portala počinju stizati pritužbe na nesavjestan rad, moguću zloupotrebu službenog položaja, nekoliko pokušaja zbrinjavanja svojih poslušnika i na kraju u najmanju ruku sklapanje sumnjivog ugovora sa privrednikom Arifagićem. Kada su novinari našeg portala počeli istraživati, mještani Bosanskog Petrovca ali i ostatka Unsko-sanskog kantona ostali su zgroženi svim lošim potezima načelnika Hujića.

Rezultat našeg pisanja bio je katastrofalan pad Zlatka Hujića što govore i podaci ispod.

Kao kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca na Lokalnim izborima 2016-te godine dobio je čak 1954 glasa.

Nakon brojih istraživačkih tekstova KRAJINA.ba portala, na posljednjim izborima Zlatko Hujić je dobio samo 159 glasova.

Nakon ovako katastrofalnog pada na izborima, skontao je da nikad neće dobiti treći mandat kao načelnik i da 2 godine brzo prođu, a s obzirom da je zbog novog izbornog zakona uspio postati član Skupštine USK, objeručke je prihvatio tu poziciju.

Nedugo nakon što je postao skupštinski poslanik, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podignulo optužnicu protiv njega i to zbog “Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave”. Optužnica se nije ni “ohladila” na redovnu sjednicu Skupštine došao je Izvještaj Tužilaštva USK, koji je Zlatko Hujić bojkotovao i napustio salu Skupštine te vrijeme dok se o ovoj tački dnevnog reda glasalo proveo u obližnjem restoranu Teatar. Očito ljut zbog optužnice protiv njega, nije htio glasati za izvještaj Tužilaštva što je još jedan od apsurda koji očito neće biti sankcionisan.

Kada smo pomislili da je to sve, na red dolazi zbrinjavanje sestre Zlatka Hujića, gospođe Zlate Balić i to ni manje ni više nego zbrinjavanje na poziciju direktorice.

Redakcija portala KRAJINA.BA ne sudi nikome nego samo piše činjenice, a naši čitaoci će sami zaključiti šta se trenutno dešava na relaciji Skupština USK – Ministarstvo Obrazovanja, nauke, kulture i sporta i JU “Dječiji vrtić” Bosanski Petrovac.

Da krenemo redom

Na zadnjem zasjedanju Skupštine USK-a, skupštinski poslanici nisu razmatrali krovni Zakon o predškolstvu, koji je implementiran u Federaciji BiH. Naš kanton je posljednji, koji ga nije proveo kroz proceduru, a zašto se čeka sa realizacijom istog postaje sve jasnije. Ovaj Zakon godinama odlično funkcioniše u drugim kantonima, kod nas se prave izmjene Zakona o predškolstvu, koji datira iz 1997. samo sa jednim ciljem-udovoljiti željama jedne osobe – kako tvrdi naš izvor , radi se o sestri sadašnjeg skupštinskog poslanika Zlatka Hujića.

Zlata Balić je bila dugogodišnja direktorica JU “Dječiji vrtić” Bosanski Petrovac, tačnije preko jedanaest godina, a po pomenutom Zakonu je mogla biti najviše dva mandata tj. 8 godina. Međutim,  nakon odrađena dva mandata, ona je bila direktor bez raspisivanja konkursa za direktora ustanove. Naime prvi put je imenovana 2006. godine na mandat od 4 godine što dokazuje i slika ispod.

Prvo imenovanje na period od 4 godine

Nakon toga ponovnim reizborom za direktora ustanove je imenovana 2010. godine također na mandat od 4 godine.

Drugo imenovanje na 4 godine

Kako po zakonu nije mogla biti treći mandat odlučeno je da se ne raspisuje konkurs za izbor direktora već je narednih 42 mjeseca nastavila dolaziti na posao i obnašati funkciju direktora bez da je ko imenovao.

O ovome se vrlo malo znalo, šutalo se, sve dok portal KRAJINA.ba nije pisao o ovom nesvakidašnjem slučaju. Kada su iz Ministarstva Obrazovanja USK-a saznali za ovaj slučaj, stigao je dopis iz ministarstva da se imenuje VD direktora u JU “Dječiji vrtić” Bosanski Petrovac. Treba spomenuti da je navedena direktorica, po isteku drugog mandata, čitavih 42 mjeseca obavljala ovu dužnost, te za isti period uredno primala platu direktora i koristila sve benefite navedene funckiju i na taj način stekla imovinsku korist, dok je usput potpisala na desetine ugovora za isporuku roba i usluga kao i ugovora o radu. Kako neslužbeno saznajemo, protiv navedene je poslana i krivična prijava po kojoj u KT USK još ništa nije poduzeto.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da je puna 42 mjeseca Zlata Balić primala direktorsku platu, a nije imala važeći ugovor o radu, zapitali su se i uposlenici ove javne ustanove.

Da stvar bude gora, prije otprilike 6 mjeseci, na mjesto direktora izabrana je Emira Jagnanjac, a Odluka o imenovanju je prosljeđena Ministarstvu Obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK koje još uvijek nije dalo saglasnost na ovo imenovanje. Uposlenici JU “Dječiji vrtić” su se pitali zašto se toliko dugo čeka na saglasnost, ali su nakon završetka posljednje sjednice Skupštine USK saznali da se Zakon mjenja kako bi se ovo mjesto ponovo sačuvalo za nekadašnju direktoricu.

Mnogi su mediji ovih dana pisali o ovom slučaju, glavni akteri se nisu oglasili, a nakon našeg istraživanja i prikupljanja dokaza, možemo zaključiti da i ovaj put vrijedi ona stara “Gdje ima dima ima i vatre”.

Upravo zbog toga postavljamo pitanje: Gospodo poslanici, čemu nam služe Zakoni ako ćemo ih mjenjati kako je kome ćeif i oblikovati isti onako kako paše našim ljubavnicama, sestrama, ženama ili našoj djeci?  

Kada sve ovo pročitamo, pogledamo sve prilažone dokaze, shvatimo koliko vrijedi jedna ruka u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Očito je da su izabrani poslanici već odavno zaboravili da su izabrani od strane naroda da predstavljaju taj isti narod, te da nisu izabrani kako bi gledali samo sebe i svoju ličnu korist. Međutim, kada pogledamo dosadašnju aktivnost poslanika Hujića, koji dosada nije pokazao nikakvo zalaganje za Bosanski Petrovac na sjednicama Skupštine, postaje nam jasno da nam može biti bolje jedino ako napustimo državu u kojem samo vlada nepotizam i korupcija i u kojem dobro prolaziš samo ako si podobni direktor ili veoma važna ruka za održavanje ove ili one koalicije.

PORUKA REDAKCIJE MLADIM LJUDIMA UNSKO-SANSKOG KANTONA

Ukoliko želite normalan život, sa normalnim poslom, dobrim zdravstvenim osiguranjem i političarima koji će se boriti za dobrobit sviju nas, vrijeme je da predate papire za vizu i potražite sve to u bilo kojoj drugoj zemlji jer nakon ovog poteza Skupštine USK i mjenjanju Zakona kako bi neko mogao biti doživotni direktor, sve ovo je nestalo na Unsko-sanskom kantonu i povratka nema jer je ovo primjer svakoj drugoj političkoj partiji, koaliciji i Vladi da učine istu stvar, dok za nas, koji nismo u tim vodama, nema mjesta pod ovim suncem.