KAD LJETO PROĐE I DILEMA DOĐE: Gdje će migranti zimu zimovati?

IZVORRTVUSK

BIHAĆ, 25. juna – Migranti u Unsko-sanski kanton svakodnevno pristižu. Povećava se i broj obroka koje volonteri Crvenog križa Bihać pripremaju u privremenom centru u Bihaću. Volonteri na info pultu bilježe podatke i potrebe migranata. U Bihać su stigli volonteri iz Crvenog križa općine Orašje, pomažući kolegama u svakodnevnim aktivnostima.

Emina Šahbazović dvadesetdvogodišnja je studentica je iz Bihaća, koja uz svoje svakodnevne obaveze, već mjesec dana dolazi u napušteni Đački dom u Bihaću, gdje su smješteni migranti. Volonterskim radom nastoji pomoći kako bi se svima onima koji dođu u ovaj centar pružila adekvatna pomoć.

Crvenom križu Bihać u pomoć su došle i kolege iz Orašja. Dina Pačuković, drugi je put u ovome centru. Svoj doprinos daju u podjeli obroka, humanitarne pomoći, pružanju prve pomoći, ali i animacijskom programu, kako bi najmlađima svakodnevnicu migranstvog života barem malo učinili ljepšom. Ovo im nije prvi put da pomažu migrantima.

A država još uvijek nije pokazala konkretnu pomoć migrantima koji svakodnevno pristužu u Unsko-sanski kanton. Od obećanja koja su do sada data malo se šta ili gotovo ništa nije ispunilo. Samo u subotu je podijeljeno oko 900 obroka. Crveni križ i dalje radi na bazi prikupljanja donacija od građana i organizacija, kazao nam je Selam Midžić, sekretar CK Bihać.

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona prisutni su u ovome centru, a pojačana je i kontrola u samome gradu. Međunarodni Crveni križ redovno evidentira potrebe migranata.

Svakodnevno su prisutni predstavnici Međunarodne organizacije za migracije, te predstavnici OSCE-a. Radi se na stvaranju boljih uslova za boravak migranata u ovome centru. U planu je stavljanje prozora, mijenjanje krovne konstrukcije, te dodatnih sanitarnih čvorova. Uporedo se govori i o otvaranju jednog centra na području općine Velika Kladuša, a nama se otvara se pitanje i dilema: gdje će migranti zimovati zimu?

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se