-0.2 C
Bihać
Utorak, 7 Decembra, 2021

Kafići u Sarajevu za jednu noć kažnjeni sa 12.000 KM

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, uz asistenciju Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, i ovog vikenda su vršili intenzivni nadzor rada ugostiteljskih objekata u Sarajevu.

Poštivati mjere

Ovi nadzori su usmjereni na poštivanje mjera izrečenih od Kriznog štaba Federacije BiH zbog pandemije koronavirusa.

Tako su u petak navečer ukupno izvršili 14 nadzora, a izdali su šest prekršajnih naloga po 2.000 KM. Ovoga puta su vršili nadzor ugostiteljskih objekata na području općine Stari Grad.

Fahir Halilović, direktor Uprave, kaže za „Dnevni avaz“ da će nastaviti provoditi inspekcijske nadzore.

– Očekujemo od subjekata nadzora potpuno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Također, započeli smo s intenzivnim inspekcijskim nadzorima u školama i predškolskim ustanovama, čije predstavnike, također, pozivamo na strogo poštivanje utvrđenih mjera, te da u svojim kolektivima vrše permanentnu edukaciju i ukazuju na obavezu primjene mjera – kazao je Halilović.

Ne nazire se kraj

U periodu od 16. marta do 26. avgusta ove godine izvršeno je ukupno 8.227 inspekcijskih nadzora, doneseno je ukupno 781 rješenje kojim su naložene mjere otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, izdato je 178 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 308.695 KM i donesena 3.224 rješenja o samoizolaciji osoba koje su imale kontakte s pozitivnim na COVID-19.

Imajući u vidu da se radi o kriznom procesu kojem se ne nazire kraj, iz Uprave očekuju od Vlade KS da im hitno odobri prijem bar još dva sanitarna inspektora, o čemu su već dostavili zahtjev kako bi se na taj način unaprijedio rad sanitarne inspekcije i njihova učinkovitost na terenu.

Specifične mjere za ugostiteljske objekte

– Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije zaposlenicima.

– Redovno čistiti prostorije standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i slično što češće dezinficirati u toku dana.

– Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

– Insistirati na čestom pranju i dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i mušterija. Na ulazima i na više mjesta, u zavisnosti od površine prostora, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje tako da bude dostupno uposlenicima i mušterijama.

– Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

– Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na vidljiva mjesta.

–  Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija.

Video možete pogledati i OVDJE

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se