Naslovnica BiH Kako bh. ambasadori troše novac bez opravdanja: Od kolačića u kajmaku do...

Kako bh. ambasadori troše novac bez opravdanja: Od kolačića u kajmaku do zabava Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova BiH dostavu finansijskih izvještaja za tri Ambasade BiH po metodi slučajnog uzorka (Beč, Berlin i Bern).

0

Zahtjev za izvještaj se odnosio na šestomjesečni period oktobar 2018. – mart 2019., a s ciljem vršenja parlamentarnog nadzora nad troškovima diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, kao i uloge MVP-a BiH u monitoringu svojih ispostava u inozemstvu.

Nakon obrade više od 1.000 stranica izvještaja od stručnih službenika, zaključeno je da su dostavljeni podaci poražavajući.

Između ostalog, u sva tri slučaja, a posebno u Beču (ambasador Kemal Kozarić) i Berlinu (bivša ambasadorica Ankica Gudeljević), uz račune za reprezentaciju nisu dostavljani akti vezani za opravdanost troškova, iako eksplicitne instrukcije MVP-a BiH propisuju da “Svaki račun za reprezentaciju treba da sadrži elemente opravdanosti poslovnog događaja u čiju svrhu je nastao trošak reprezentacije, potpis ovlaštene osobe i spisak gostiju, a kod organizacije prijema detaljan izvještaj”.

Arnaut je stoga postavio dopunska pitanja MVP-u BiH zbog čega to ministarstvo toleriše praksu po kojoj računi za reprezentaciju i pored enormnih iznosa, od svih navedenih elemenata u pravilu sadrže samo potpis ovlaštene osobe, odnosno ambasadora.

Arnaut je također zatražio odgovor po kojem osnovu je MVP BiH odobrio troškove reprezentacije ambasadora BiH u Beču koje je napravio u Sarajevu, van svog područja akreditacije, u iznosu od 370,13 KM, koji uključuje proizvode poput “kolačića u kajmaku”, “janjeće džigerice”, “šarene dolme”, “klepa”, “domaće tarhane”, ali ne sadrži “elemente opravdanosti”, kao ni “spisak gostiju”, kako to eksplicitno nalažu instrukcije MVP-a BiH?

Također je postavljeno pitanje zašto je MVP BiH odobrio troškove oproštajnog prijema za ambasadoricu Gudeljević, iako uz račun nije dostavljen “detaljan izvještaj”.

S obzirom na sve navedeno, Arnaut je od MVP-a BiH zatražio informacije koje će konkretne mjere poduzeti po ovim pitanjima, kao i detaljnu analizu prakse ovih, ali i svih drugih DKP-a BiH.