-2.6 C
Bihać
Utorak, 25 Januara, 2022

Kako da vam kosa raste brže i gušće

1. Održavajte zdravu prehranu
Da, reći nekome da bude zdrav kada želi da mu izraste dlake jednak je krađi groma kad kažete nekome ko je mamuran da pije vodu. Ali ipak: efikasno je. Hormonske promjene, stres, lijekovi na recept i bolest mogu utjecati na to koliko brzo i zdravo raste naša kosa.

Izreka koju je odobrio dermatolog, “Vi ste ono što jedete”, odnosi se i na vašu kosu. Zdravlje i rast kose dolaze iznutra, tako da su ishrana i lična njega presudni. Iako, nažalost, ne postoji nijedna čarobna pilula koja će vas natjerati da se probudite s kosom dužine Rapunzel, neki od novih proizvoda na tržištu sadrže sastojke za koje se pokazalo da daju hranjive sastojke za jačanje za kojima vaša kosa žudi.

2. Brinite o svojoj lobanji
Njega lobanje je obavezna kada pokušavate da izrastete kosu, budući da je to mjesto gdje vaša kosa izrasta. Srećom za nas, održavanje zdrave lobanje pomaže jer nakupljanje može ometati kisik i cirkulaciju, što može doprinijeti bakterijama i gljivicama. Osim toga serumi i tretmani za lobanju mogu biti jednako zabavni kao i maska ​​za kosu.

Važna napomena: Postoje neka medicinska stanja koja utiču na zdravlje vaše lobanje i ne mogu se riješiti standardnim rješenjima. Za kontinuirane probleme, dermatolog vam može propisati lokalni recept ako je to ono što je potrebno.

3. Izbjegavajte toplinu i izbjeljivanje kose
Kritična komponenta poticanja rasta kose je izbjegavanje štetnih postupaka. Toplina i izbjeljivanje su dvije od najštetnijih stvari koje možete učiniti svojoj kosi ako želite da vidite dodatnu dužinu. Također biste trebali izbjegavati da provodite previše vremena na suncu, ili u bazenima sa slanom vodom ili hlorom. Ako niste u stanju da barem malo ne opržite kosu, morate poduzeti neke mjere opreza kako biste barem bili sigurni da činite najmanju količinu štete.

Kada dođe vrijeme za pranje kose, pronađite šampone i balzame koji su dizajnirani za jačanje, popravku oštećenja ili sprječavanje opadanja kose. Stručnjaci se slažu da je najčešći razlog zašto ne vidite da vam kosa raste taj što puca prije nego što dođe do željene dužine. Izbjegavajte silikone i oštre sulfate u proizvodima, dok postoji mnogo jeftinih proizvoda koji čine čuda, također biste trebali počastiti sebe i svoju kosu dobrim stvarima.

4. Ne šišajte kosu (osim vrhova)
Urbana legenda kaže da zbog čestih šišanja kosa brže raste jednostavno je neistinita. Ostaviti kosu na miru i pustiti je da raste bez smetnji najbolja stvar koju možete učiniti da postignete dodatnu dužinu. Izuzetak od ovog pravila su oštećeni vrhovi. Ispucali vrhovi su krivci koji ne dozvoljavaju kosi da raste jer se vrhovi sami raspadaju. Kao pepeo. Preporučena su “mikro-trimovanje”: frizure gdje se otkinu samo mrtvi krajevi, ostavljajući nahranjenu, zdravu kosu koja može nastaviti da raste.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se