Kako je Jahja Vuković iz Bihaća s 15 godina pristupio terorističkoj organizaciji u Siriji

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, zbog sumnje da se borio na stranom ratištu na strani terorističke organizacije.

FOTO: Ilustracija

Optuženi Vuković Jahja (1999.) zvani Abdulaziz tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije Al Nusra Front koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Vuković je 22. oktobra 2020. godine izručen BiH, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Džebatul Nusra front (Al Nusra Front) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji s istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Džebatul Nusra fronta.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. IDIL-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio kazneno djelo organiziranja terorističke grupe iz članka 202d., stavak 2. u vezi sa stavkom 1., a sve u vezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka s mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se