Kako poboljšati poslovnu klimu u BiH?

U prvih devet mjeseci 2016. godine direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu  iznose 81 milion KM ili 0,27 posto BDP-a, dok je taj procenat prethodnih godina dostizao i do 2,72 posto, navedeno je u Izvještaju “Stanje nacije” organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) u kojem je  upozoreno na drastičan pad direktnih stranih ulaganja u BiH.

– Umjesto da se radi na rasterećenju ekonomije, uvode se novi porezi i fiskalni i parafiskalni nameti što ne doprinosi poboljšanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda radnika  – naveo je Arapović.

Direktor Vijeća stranih investitora u BiH  Branimir Muidža izjavio je da su najveće prepreke za ulaganja u BiH politička nestabilnost, ekonomska, pravna, i politička podjeljenost, preduge procedure za dobijanje dozvola kao i neusklađenost pojedinih propisa na teritoriji BiH.

Vijeće stranih investitora je u 2015. godini sprovelo istraživanje pod nazivom „VSI Poslovni barometar“ s ciljem stvaranja boljeg uvida i dobijanja informacija za poboljšanje ukupnog poslovnog okruženja.

Jačanje vladavine prava u pogledu bržih promjena postojećih zakona kao i usvajanje novih zakona u drugim oblastima koje imaju uticaja na strana ulaganja su glavni prioriteti koje bi vlade trebale razmotriti u cilju unaprijeđenja ambijenta.

Iako je predvidljiva poslovna klima neophodna za  povećanje investicija, većina  članica VSI, njih 71 posto, smatra da je klima za ulaganja  nepredvidljiva. Prema podacima  ovog istraživanja manje od jedne trećine  ukupnog broja anketiranih članica VSI smatra je da poslovni ambijent ima projekciju.

Istraživanje je ukazalo da su ključne prednosti BiH kao zemlje za ulaganja: potencijal domaćeg tržišta, geografski i strateški položaj te visokoobrazovani kadrovi po konkurentnim cijenama rada. Perspektiva postoji u mnogo sektora i oblasti; poljoprivreda, industrija (drvna, građevinska), ICT sektor, turizam, energetika itd. Međutim da bi privlačnost rezultirala konkretnim ulaganjima potrebno je otkloniti barijere na koje ukazujemo i poboljšati politički i poslovni ambijent.

Iz Vijeća stranih investitora predložili su uvođenje elektronskog registra poslovnih subjekata  i elektronsko podnošenje zahtjeva za dobijanje izvoda iz registra kako bi  doprinijeli podizanju konkurentnosti BiH kao investicione destinacije.

Na nedavno održanom Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine o unaprijeđenju ekonomskog ambijenta održanom u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu razgovarali su predstavnici vlasti,poslovne i akademske zajednice.

-Reforme moraju biti provedene u potpunosti i moraju biti zasnovane na najboljim praksama , planska dinamika će omogućiti da se administraija kao i poslovna zajednica prilagode kako bi ojačali konkurentnost, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na ovom forumu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je na Ekonomskom forumu da će u 2017.  Vladu aktivnosti usmjeriti na  oblast poslovnog okruženja.

-Radi se o zakonima i propisima koji tretiraju stečaj i stečajno poravnanje, parafiskalne namete, formiranje privrednih sudova i drugo,u tom pogledu je potrebna interoperabilnost svih aktera u tom procesu, istakao je premijer Novalić. Mjere koje se trebaju primijeniti moraju biti sveobuhvatne i strukturne kako bi došlo do primjetnog ekonomskog rasta.

Prema podacima Centralne banke BiH u ukupnim stranim direktnim investicijama u najveći iznosi investicija su iz Austrije, Srbije, Hrvatske, Rusije i Slovenije pri čemu su najznačajnija ulaganja u proizvodnju, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se