32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Kako sniziti temperaturu djetetu

IZVORavaz.ba

Kada dijete ima povišenu temperaturu nastaje panika, pogotovo ako se to događa prvi put. Kako sniziti temperaturu? Da li su ispravne metode koje su koristili naši roditelji? Treba li uzeti sirup ili čepiće? To su neka od brojnih pitanja koja roditelji sami sebi postavljaju.

Oblozi od mlake vode
Nakon što izmjere temperaturu, većina roditelja posegnut će za onim metodama koje su naučili od svojih roditelja, iako one ne moraju nužno biti ispravne.

Nekada su se djeci stavljali oblozi umočeni u alkohol ili rakiju, što zapravo nije preporučljivo, jer se dijete, udisanjem alkoholnih isparenja iz obloga može otrovati. Međutim, oblozi od mlake vode, koje ćete mijenjati svakih četiri do pet minuta jedna su od metoda koje donose rezultate.

Ako je rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni, djetetu stavite čepić

Preporučljivo je i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi temperature do 30 stepeni, ali ako je dijete pretjerano razdražljivo ili mu je hladno, ovu metodu rashlađivanja trebalo bi odložiti ili odabrati neku drugu. Ako je rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni, djetetu stavite čepić ili mu dajte sirup.

Ali, prije nego što kupite bilo kakav lijek, obavezno se savjetuje s pedijatrom. On će vam preporučiti i dozu u skladu sa tjelesnom težinom, uzrastom djeteta te intenzitetom bolesti. Važno je djetetu stalno nuditi dovoljne količine tečnosti, najbolje vode ili čaja, a bilo bi dobro i obući mu laganu pamučnu odjeću.

Na šta paziti
Treba paziti i na to da temperatura prostora u kojem dijete boravi ne bude viša od 20 stepeni. Ukoliko je temperatura uprkos svemu ostala povišena duže od jednog, najviše dva dana, pregled pedijatra je neophodan.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se