18.3 C
Bihać
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Kako spriječiti vanjsku devijaciju palca stopala

IZVORavaz.ba

Haluks valgus je najčešći deformitet prednjeg dijela stopala. Glavni dijagnostički znaci su: ispupčenje unutrašnje (medijalne) ivice metatarzusa (nožja) i lateralna (vanjska) devijacija palca stopala. Postoje različita gledanja na uzrok (etiologiju) nastanka deformacije. Neke studije navode familijarno javljanje kroz generacije, a neke zastupaju koncepciju da je varus položaj prve metatarzalne kosti primarni uzrok.

Pogrešni odnosi
Zapaženo je, također, ranije javljanje smetnji na stopalu u osoba s pozitivnom anamnezom za haluks valgus. Na rendgenskom snimku otkrivaju se pogrešani odnosi, i to aducirana – pomaknuta prva metatarzalna kost medijalno, prema sredini tijela, i djelimična luksacija (subluksacija) bazalne koščice (falange) palca. Unutrašnja polovina glavice prve metatarzalne kosti strši i formira čukalj.

Ovaj deformitet stopala opisan je u srednjem vijeku, a razvitkom civilizacije javlja se sve češće. Studije navode da je ovaj deformitet dvaput češći u žena nego u muškaraca i da se češće susreće kod gradskog stanovništva.

Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Kongenitalne promjene u smislu haluks valgusa nisu česte, ali, ako su prisutne, tada predstavljaju deformaciju koja, osim što je opsežno izražena, pričinjeva velike poteškoće koje se manifestiraju u bolovima i otežanom hodanju.

Visoka peta
Najpoznatiji vanjski uzročni faktor u nastajanju haluks valgusa je nepodesna obuća. Ne smatra se da je obuća osnovni uzrok, ali svakako pospješuje pogoršanje ove promjene. Visoka peta preopterećuje metatarzus i razmiče kosti nožja u vidu lepeze, a uski, šiljati prednji dio cipele onemogućava pokretanje prstiju, čime potiskuje palac lateralno, a mali prst medijalno. Sljedeći predisponirajući faktor je profesionalno preopterećenje donjih udova i prekomjerna težina tijela.

Liječenje ove deformacije je konzervativno i operativno. Za operativni tretman teže se odlučuju pacijenti, a i ortopedi i hirurzi nerado prihvataju operativni zahvat ove deformacije.

Kako liječiti
Konzervativno liječenje haluks valgusa je koncentrirano na izbor obuće odgovarajuće veličine i pogodnog oblika prilagođenog deformitetu prednjeg dijela stopala. Pri početnoj devijaciji palca potrebno je koristenje uložaka za podizanje metatarzalnog svoda i provođenje intenzivnih vježbi stopala, posebno mišića i tetiva palca. Uz ove navode, povoljno djeluju kupke i masaža radi poboljšanja cirkulacije. Elementi hirurške korekcije se satoje iz ekcizije (odstranjenja) unutrašnje prominencije metatarzalne glavice, oslobađanje tetive abduktora i fleksolra palca i revizija kapsule metatarzofalangealnog zgloba palca.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se