12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

Kako su razmišljali građani BiH samo dan nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, čega su bili svjesni?- Meni je bio najteži dan!

Dan nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 22. novembra 1995. godine, RTVBiH napravila je anketu među građanima. Dan nakon potpisivanja građani su bili stava da je dobro što se rat okončao jer su “sada slobodni” i “život može da počne”.

-Kad sam čuo sinoć srce mi je odmah zadrhtalo, nisam imao riječi. Ni krivi ni dužni smo dugo patili, rekao je građanin Tuzle.

Uprkos zadovoljstvu zbog činjenice da je okončan rat, građani su već prvog dana izražavli nezadovoljstvo, prije svega zbog procjene da se neće moći vratiti u svoje prijeratne domove.

-Bez obzira što sam ostala bez 28 njih koji su pod crnom zemljom, 18 raseljeno širom svijeta, sinoć je meni bio najteži dan – ostala sam bez zavičaja, kazala je Hercegovka.

Jedni su pak smatrali da je dobro što je ratu došao kraj, ali da uslovi pod kojima je mir dogovoren nisu pravedni po stanovništvo.

-Neka je potpisano i dobro je, ali ja ne vjerujem da tolike hiljade ljudi mogu i imaju gdje biti u kolektivnom smještaju. On je mene sad poslao u planinu, a moju Semberiju uzeo, riječi su čovjeka iz Janje koji je morao otići na Majevicu.

Neki su pak bili potpuno nezadovoljni što je Dejtonski sporazum potpisan.

-Nije nam dobro čim nam je Brčko ostalo tamo na njihovoj strani, ne valja i gotovo, kazala je jedna žena.

Građani su sasvim sigurno bili srećni što je rat u BiH završen, međutim mnogima je taj papir ostavio gorak okus u ustima koji traje i 25 godina poslije

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se