23.3 C
Bihać
Petak, 24 Septembra, 2021

Kako treba izgledati zdrav doručak

Umjesto jaja, peciva, salama i hrenovki, počnite birati zdravije namirnice

IZVORavaz.ba

Istraživanja pokazuju da se početkom godine mnogi odlučuju na zdraviju prehranu. Ako želite zdravo doručkovati, morate znati koje su namirnice odlične za dobar i zdrav doručak. Umjesto jaja, peciva, salama i hrenovki, počnite birati zdravije namirnice.

Donosimo vam stoga pregled namirnica koje biste trebali učiniti sastavnim dijelom svoga doručka.

Ništa bez integralnih žitarica – Ako želite biti zdravi i puni energije, žitarice moraju biti integralne. Jedno naučno istraživanje je pokazalo da žitarice u doručku poput zobenih pahuljica, pomažu u koncentraciji i učenju. Dakle, umjesto rafiniranih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinci i ostale popularne namirnice, za doručak birajte integralne žitarice. Zdravije su, a pomažu i vitkosti.

Proteini su dobrodošli – Proteini su važan dio zdravog doručka jer, između ostalog, pružaju osjećaj sitosti što čovjeku omogućava da izdrži bez hrane do ručka. Dakle, malo proteina u doručku u obliku mlijeka, jogurta, jaja ili kikiriki maslaca nije loša ideja, ali ne treba pretjerivati. Ako preskačete proteine u doručku, imat ćete ih potrebu nadoknaditi u idućim obrocima, a to nije baš najpametniji izbor. Stoga neka se nađu kao dio doručka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se