22.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Kako u Hrvatskoj vide borbu građana BiH sa koronom

Novinari Slobodne Dalmacije bili su posjeti Mostaru gdje su zabilježili jedan trenutak iz kafića, u kojem su razgovarali sa studentima iz ovog grada.

Kako u Hrvatskoj vide borbu građana BiH s koronavirusom
Kako piše Slobodna Dalmacija razgovarli su s Josipom Tolo i njenim kolegicama – Marijom Mijan, Lucijom Čobrnić i Veronikom Pehar, brucošicama novinarstva na mostarskom Sveučilištu.

Josipa je iz Posušja, Maria iz Mostara, Lucia je Makarka, a Veronika iz Čitluka.

“Ništa se ne čudite, sidimo u kafiću kraj njihova faksa i vezemo pomalo – ni sebi ne virujemo – o životu s koronon u srcu Ercegovine. Jedino mi masku nosimo među gostima, a pokazat će se da je tako i širon grada”, piše Slobodna Dalmacija.

Sve radi! Kafići, restorani, klubovi, trgovački centri… birajte…
Pišu kako su u javnim ustanovama, većim centrima, bankama, poštama i slično, još i pazi na mjere, ali općenito govoreći – živi se slobodnije nego u Hrvatskoj.

Korona je spremila cili svit u žep, reka bi čovik da ni disat u svaka doba ne smiš, ali Bosna i Ercegovina devera po svome. Malo testiraju, cjepivo in nije ni na putu, kafići i klubovi puni, zdravstvo u komi, kantoni i entiteti ko rogovi u vrići, političari posvađani, al virus uzmiče.

Sve krivulje in padaju, umire se manje, po bolnicama se leži manje, infetanih je manje, udio pozitivnih u testiranima manji, a da niko živ pojma nema zašto.

To je zemlja čudesna i magična, poharana, al žilava, lipšu ćete teško nać.

U parama gola i bosa, a duhon berićetna: niko kraj nje gladan duha osta nije…”, smatraju novinari koji su došli posjetiti Grad na Neretvi.

Kažu im Mostarci, ajde, bona, koja korona?! Pa nas vataju u đir: Kako to, vi k nama možete, ali nama ne date k vama, a isto ste fasovali gore nego mi?!

Provod srijedom i vikendom
Mlade život nosi, pričaju im djevojke da je provod srijedom i vikendon:

– Gori sve! Kafići i klubovi!

– Zar nije policijski sat od 23 do jutra?!

– Jašta je, ali zabava počne u sedam sati, do fajronta se izbijemo i opet imamo kad odmorit, pa smo sutra ko novi!

– Ko nekad matineja. A kažnjava li policija ako se omakne koja ura proloma više?

– U početku su češće dolazili, već u 22.59, upale rotaciju pred klubom, muzika ne staje, oni naplate kaznu, al gazdi to nije problem – tumače nan studentice mostarske običaje.

Pitamo kako ide s testovima, plaćaju li se, misle li se čipirat kad stigne vakcina.

– Testiraju džaba samo ako imaš simptome, ali sporo ide. Ja se bojim igala, a i čini mi se da nije baš toliko strašna ta bolest, za mene je ko jača gripa – misli Maria.

– Pošto su privatni testovi?

– Koji vam trebaju, pozitivni il negativni?! Ha-ha-ha… Meni se čini da je 150 maraka – kaže Josipa.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se