Naslovnica MAGAZIN Kako ublažiti tegobe urinarnih infekcija Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija...

Kako ublažiti tegobe urinarnih infekcija Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u crijevima

0

Većina nas je barem jednom u životu osjetila peckanje pri mokrenju, težinu i pritisak u mjehuru. Riječ je o urinarnoj infekciji, čestoj tegobi koja nastaje kad mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima, dospiju u mokraćni mjehur.

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u crijevima.

Urinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, jer bakterije lakše ulaze u ženski mjehur zbog mnogo kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u spolne odnose i kod žena u menopauzi.

Znakovi koji ukazuju na urinarne infekcije, vrlo su izraženi i odmah se primjećuju. Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnom mjehuru, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura, bolovi u donjem dijelu stomaka.

Iako krv u urinu nije razlog za paniku, kod svake urinarne infekcije potrebno je djelovati što prije. Ali, ako previše odugovlačite sa početkom liječenja, bakterije mogu dospjeti u bubrege i izazvati veće komplikacije. Zato, ne čekajte više od nekoliko dana.

Urinarne infekcije liječe se i prirodnim putem. Poznato je da na njih najblagotvornije djeluju biljke poput brusnice i uve, ali su učinkoviti i breza, kukuruzna svila te peršun.

Od uve ili medvjetke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, pravi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije. Ali, važno je znati da se ne smije kombinirati s brusnicom, jer brusnica poništava njeno djelovanje. Čaj ne treba piti duže od 10 dana u kontinuitetu.

Poznato je da crvene bobice brusnice snažno djeluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom E. coli, a učinkovite su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom. Brusnica sprečava prianjanje bakterija uz stijenke mokraćnih kanala, nakon čega ih, prilikom mokrenja, izbacujete iz organizma.