-0.2 C
Bihać
Utorak, 7 Decembra, 2021

Kamp BIRA i Miral, šta se dešava sa najavljenim izmještanjem migranata

Najavu izmještanja migranata iz kampa BIRA, građani su doživjeli kao početak rješavanja problema prisustva migranata na ulicama, posebno u uslovima kada počinje školska godina.

 

Nakon izmještanja prve grupe migranata u kamp Lipa, ništa značajno se nije desilo po tom pitanju, a najveći dio izmještenih migranata se opet vratio u kamp BIRA, jer ih kamp, u koji su trebali biti izmješteni, nije mogao prihvatiti zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta.

Novinar našeg portala je danas posjetio kamp BIRA i nije zabilježio nikakva posebna dešavanja, osim što su u toku deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija i tada korisnici moraju napustiti prostor u kojem borave. Nema nikakvih pokazatelja koji bi ukazivali na eventualan nastavak izmještanja migranata u narednom periodu.

Obzirom da su svi kampovi na području USK popunili svoje kapacitete i nisu u mogućnosti da prime nove korisnike, jedina mogućnost je otvaranje novog kampa ili proširenje postojećih kapaciteta.

Bitno je uzeti u obzir i najavljeno izmještanje kampa Miral u Velikoj Kladuši i rokove koje su dali građani koji očekuju da do 27. septembra ove godine kamp bude ispražnjen i sklonjen sa područja ove općine ili će oni sami rješiti taj problem.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se