Naslovnica BIHAĆ Kamp “Bira”: Vođe bandi prisiljavaju žene na seks Bande prodavanje droge, fizički...

Kamp “Bira”: Vođe bandi prisiljavaju žene na seks Bande prodavanje droge, fizički obračuni i silovanja, sve je ovo surova realnost bihaćkog migrantskog kampa “Bira”.

0

Bivša tvornica bijele tehnike sada je utočište oko 1.700 migranata, pretežno iz Pakistana, Afganistana i Iraka. U trenutku našeg prisustva u ovom kampu na ulazu smo se susreli s mladićem iz Pakistana, koji se nakon dva dana hoda pretučen vratio s hrvatske granice. S podlivima ispod oka vidno izmučen primljen je u “Biru”, pišu Nezavisne.

“Zadnji put kada sam pokušao da pređem hrvatsku granicu desilo mi se isto, imam podlive na nogama od palica kojima su me tukli”, ispričao mi je Hamid, također iz Pakistana, koji je stajao kraj mene dok smo posmatrali kako pretučeni mladić ulazi u kamp. Da migranti imaju problema s prelaskom hrvatske granice poznata je stvar, a Hamid nam je potvrdio da su tačni navodi da hrvatska policija pušta pse na njih.

Hamid se nalazi u ovom kampu pet mjeseci i, kako ističe, uslovi unutar njega nisu dobri.

“U kampu je puno bandi, ovdje postoje ljudi koji prodaju drogu, kradu novac, čak i siluju”, ispričao je. U kampu je napeto, a posebno su izražene razmirice između Pakistanaca i Afganistanaca, koji se međusobno optužuju te između njih najčešće dolazi do sukoba.

Pokazao mi je šavove na usni i pustio video na kojem se vidi kako mu je lice krvavo.

Sreća u nesreći je ta da zaštitarske agencije jako dobro rade svoj posao i da se 90% ovakvih i sličnih slučajeva spriječi na vrijeme, ali naravno uvijek nešto promakne.

Najgore od svega što se nervoza pojedinaca, kao i dilanje i silovanje prenosi na grad Bihać i njegove stanovnike koji svaki dan žive u strahu da će ih neko ubosti nožem ili silovati.

Prema najavama, kamp “Bira” bi trebalo da bude zatvoren 15. novembra, jer tada ističe ugovor o zakupu prostora.