Kantonalna bolnica duguje 14,5 mil. KM

Sve zdravstvene ustanove i njihove usluge finansiraju fondovi zdravstvenih osiguranja. Ljekari i zdravstveni radnici su nosioci tih usluga, kaže ministar zdravstva USK-a Hazim Kapić. A u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“, od oko 850 uposlenih, najmanje je doktora – svega 150. Administrativaca je 250.

«Koliko zdravstvenih usluga, toliko novaca od fonda. Za ostale kategorije zaposlenika, uslovno rečeno, nema mjesta. Zato što oni moraju da budu na tom novcu koji se dobije od ZZO-a», dodaje ministar.

Stoga i ne čudi da je akumulirani dug najznačajnije krajiške zdravstvene ustanove 14 i po miliona maraka. I to nije sve. I pored mjesečne tranše od 2 miliona maraka strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, bihaćka bolnica svakih 30 dana se zadužuje dodatnih 300 hiljada maraka, tvrdi krajiški premijer Husein Rošić: «Mi smo zadužili menadžment prije dva mjeseca da se napravi program sanacije Kantonalne bolnice na modalitetu ZDK-a, a do dan danas nemamo povratne informacije. Očigledan je jedan dojam, neću kazati bahatosti, ali nerada svakako».

I neodgovornosti. I mi smo sukladno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama htjeli doznati da li i kako menadžment bolnice rješava nagomilane probleme, ali uzalud. Ipak, direktor svako malo najavljuje izgradnju novih sala, za što navodno postoji i novac.

«Najveći dio posla oko toga radi direktor i menadžment bolnice, koji su sigurno pozvaniji da govre o tome. Mi nemamo uvida koji je stepen realizacije humanitarnih sredstava niti kojom dinamikom ide izgradnja, ali sigurno možemo prenijeti nekakve impresije kolega, koji kažu da rade u vrlo neadekvatnim uslovima», ističe prim. dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sinidikata doktora medicine i stomatologije USK-a.

I na kraju napomenimo da se bolnica opet zadužuje. Naime, zbog grešaka dr. Nikolne Balaban, bivše šefice bihaćke Patologije, koje su neke pacijente stajale zdravih organa, bolnica je, potvrđeno nam je u resornom ministarstvu, sve njene nalaze poslala na patohistološku reviziju Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Direktor Dervišević ni ministru Kapiću nije htio reći o kojem se broju nalaza radi i koliko će to ovog puta koštati osiguranike – ali uzmemo li jedan od nalaza – konizat, čiju izradu ZZO naplaćuje 600 maraka, opet se može govoriti o hiljadama maraka gubitka ustanove, kojoj je već nekoliko puta blokiran bankovni račun.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se