31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Kantonalna bolnica u Bihaću: Adekvatan odgovor na aktuelni epidemijski val

U Unsko-sanskom kantonu neće doći do uvođenja oštrijih epidemiloških mjera, jer je situacija u vezi s koronavirusom znatno povoljnija nego u drugim kantonima, tvrde u resornom kantonalnom ministarstvu i Kantonalnoj bolnici. Ipak građani koje smo anketirali su veoma zabrinuti, jer u našoj zemlji raste broj zaraženih i umrlih, a vakcina i dalje nema…

BIHAĆ, 9. marta – U Kantonalnoj bolnici u Bihaću na dva Covid odjela i Odjelu intenzivne njege trenutno je hospitalizirano 50 pacijenata zaraženih koronavirusom sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Iako se u posljednjih mjesec dana bilježi rast novozaraženih, upućeni u situaciju s koronom, u bolnici ističu da je situacija pod kontrolom.

Trenutno je popunjeno 50% bolničkih kapaciteta, a prema riječima Hajrudina Havića direktora Kantonalne bolnice, ova zdravstvena ustanova ima dovoljno zaštitne opreme i sredstava te kadra da adekvatno odgovori na treći val epidemije. Bolnica ima 18 respiratora, od kojih je podsjećamo, na vrhu drugog vala u funkciji bilo njih 10. Prema Havićevim riječima spremni su da vlastitim kapacitetima odgovore na sve očitiji scenarij i usložnjavanje situacije.

U razgovoru s Nerminom Ćemalović, ministricom zdravstva USK doznajemo da našem kantonu za sada ne prijeti lockdown jer je epidemiološka situacija u odnosu na druge kantone povoljnija. Ipak naši sugrađani su zabrinuti jer u BiH raste broj novožaraženih i umrlih a predstavnici vlasti izuzev obećanja nisu uspjeli nabaviti nijednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se