13.8 C
Bihać
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: BIOSIGURNOSNIM KABINETIMA ZAŠTITITI OSOBLJE U RUKOVANJU SA VISOKO ZARAZNIM MATERIJALIMA

Bolnica je i bez epidemije nosila najveći teret liječenja pacijenata s područja kantona, te se nameće pitanje da li su i ova dva sigurnosna kabineta dovoljna da osigura rad osoblja koje je već bilo izloženo drugim, ali i korona virusu…

BIHAĆ, 29. oktobra – Biosigurnosni kabinet koji je osigurala Civilna zaštita Unsko-sanskog kantona stigao je u bolnicu. Vrijednost ovog uređaja je 20 hiljada maraka, a njegova svrha je prvenstveno zaštita osoblja koje rukuje sa visoko zaraznim materijalom. Zaštita na radu stručnog kadra pokazala se vrlo osjetljivom tačkom u periodu proglašenja epidemije korona virusa. Uz zaštitana odjela i maske neophodni su i ovakvi uređaji da bi se rizik zaraze osoblja sveo na minimum.

Kantonalna bolnica raspolagala je tek s jednim biosigurnosnim kabinetom u kojem su prije korone analizirani uzorci uzeti od pacijenata sumnjivih na tuberkulozu, vodeće bolesti na ovom području. Proglašenjem epidemije i prvim analizama na korona virus, rad u biosigurnosnom kabinetu je bio zagušen. Shodno svojim mogućnostima, a na osnovu procjene radne grupe koja djeluje u bolnici, Kantonalna civilna zaštita nabavila je novi biosigurnosni kabinet.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se