Kantonalna upravna inspekcija: Jedan inspektor za cijeli USK

Kantonalna upravna inspekcija od zaprimljenih 140 predstavki za vršenje inspekcijskog nadzora tokom prošle godine, izvršila je 75 inspekcijskih nadzora po službenoj dužnosti u svim kantonalnim organima uprave, kao i u općinskim, odnosno gradskim organima uprave.

„U odnosu na raniji izvještajni period Kantonalna upravna inspekcija zaprimila je 40 zahtjeva za vršenje inspekcijskog nadzora više u odnosu na raniji period“, kaže Aladin Ćehić, kantonalni upravni inspektor.

Ćehić ističe da Kantonalna upravna inspekcija ima zaposlenog samo jednog upravnog inspektora za područje cijelog Kantona, te da bi se trebalo dati prioritet zapošljavanju barem još jednog inspektora. Povećanje broja predstavki u 2016. godini, je po njegovom mišljenju, jedan od pokazatelja da je to neophodno, kako bi stanje upravnog rješavanja u organima uprave dostiglo jedan viši nivo. Po njegovim riječima, kada je u pitanju primjena Zakona o upravnom postupku, najveći broj zahtjeva za vršenje inspekcijskog nadzora odnosio se na nerješavanje zahtjeva građana, kako fizičkih, tako i pravnih lica, u zakonom propisanim rokovima.

„Kada je u pitanju primjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Upravna inspekcija se najviše susretala sa postavljenjem državnih službenika i namještenika nakon donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, sistematizaciji radnih mjesta, zaključivanja ugovora o djelu, suprotno odredbama tog zakona, zatim nedonošenje rješenja o prestanku radnog odnosa državnih službenika i namještenika usljed sticanja uslova za starosnu penziju, po osnovu godina staža ili godina starosti“, kaže inspektor Ćehić.

Gledano po općinama, dodaje, najveći broj predstavki u proteklom izvještajnom periodu odnosio se na rad Općine Velika Kladuša, zatim Općine Bužim i Grada Bihaća.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se