5.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Kantonalni inspektori prate poštivanje epidemioloških mjera na biračkim mjestima

Tokom sutrašnjeg izbornog dana timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo pratiće izborni proces na Lokalnim izborima 2020. godine u uslovima epidemije COVID-a 19 na području svih devet općina Kantona.

Kako je saopćeno iz KUIP-a, u tom smislu ostvarena je saradnja i sa pripadnicima MUP-a KS koji će po službenoj dužnosti biti raspoređeni na biračkim mjestima, te u slučaju eventualnih nepridržavanja higijesnko-epidemioloških mjera o tome obavijestiti inspekcijske organe, kako bi pravovremeno poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19 kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako bi se osiguralo poštivanje propisane obavezne fizičke distance od najmanje 1,5 m i spriječila koncentracija većeg broja ljudi na biračkom mjestu, veoma je važno kontrolisati protok birača.

Članovi biračkog odbora, gdje je to moguće, dužni su osigurati ulazak birača na jedna, a izlazak na druga vrata.

Član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu dužan je osigurati da broj birača koji može ući na biračko mjesto u jednom trenutku, odgovara broju glasačkih kabina, dok je ispred ulaza na biračko mjesto potrebno osigurati dovoljno prostora kako bi birač koji izlazi bio najmanje 1,5 m udaljen od birača koji ulazi, i obrnuto, saopćeno je.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se