Naslovnica GLOBUS Kćerka vlasnika Huaweija uhapšena zbog kršenja sankcija prema Iranu Meng je uhapšena...

Kćerka vlasnika Huaweija uhapšena zbog kršenja sankcija prema Iranu Meng je uhapšena po nalogu američke administracije, a planirano je da se na prvom ročistu pojavi sutra, 7. decembra

0

Direktorica za finansijske poslova kineske kompanije Huawei Meng Wanzhou uhapšena je u Kanadi zbog kršenja sankcija Washingtona prema Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva pravde Kanade navedeno je kako je Meng, kćerka vlasnika kompanije Huawei Rena Zhengfeia, uhapšena 1. decembra u Vancouveru zbog kršenja sankcija Washingtona prema Iranu.

Meng je uhapšena po nalogu američke administracije, a planirano je da se na prvom ročistu pojavi sutra, 7. decembra. Sudski proces protiv nje vodit će se pred Sudom Istočne regije u New Yorku.

Američko ministarstvo pravde je u aprilu ove godine pokrenulo sudski proces protiv kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija, također zbog kršenja istih sankcija.

Između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nedavno je uspostavljeno trgovinsko primirje, a očekivanja su u pravcu da bi ovo hapšenje ponovo moglo narušiti odnose dvije zemlje.

Loading...