Naslovnica BiH KCUS: Porodica Haruna Mahmutovića nas optužuje, a nisu se ni javili u...

KCUS: Porodica Haruna Mahmutovića nas optužuje, a nisu se ni javili u našu ustanovu

0
Iz KCUS-a su naveli da, prema njihovoj evidenciji, Mahmutović dijete nije ni dovodio na njihovu Kliniku za ortopediju i traumatologiju.

“Porodica teško optužuje KCUS i Kliniku za ortopediju, a da u isto vrijeme nije niti pokušala da se javi u ovu ustanovu i zatraži drugo mišljenje ili preporuku”, istakli su iz ove medicinske ustanove.

Na Mahmutovićeve optužbe da KCUS “više nema dječijih hirurga, a bolnica ‘Abdulah Nakaš’ nema dječijeg anesteziologa”, generalna direktorica Sebija Izetbegović i direktor hirurših disciplina Dželaludin Junuzović objašnjavaju da Klinika za ortopediju i traumatologiju, kao najveća univerzitetska hirurška ortopedska ustanova u FBiH tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, ima sve kadrovske i tehničke preduvjete za izvođenje svih pa i najkomplikovanijih operativnih procedura oboljenja i povreda djece i odraslih.

“Dokaz tome su naši pacijenti iz svih kantona Federacije BiH te često i RS-a”, ističu u saopćenju za javnost dodajući da su prelomi dječijeg lakta česti i da je operativno zbrinjavanje te djece standardizirana procedura.

Također razjašnjavaju da pojam specijaliste “dječijeg ortopeda” ne postoji, već da postoji samo pojam specijaliste ortopeda, što ukazuje da je svaki specijalista ortopedije stručno i u cijelosti osposobljen za zbrinjavanje ovakvih povreda.

“U ovom trenutku na Dječijem odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju, po važećoj sistematizaciji, svu patologiju ove skupine pacijenata rješavaju dr. Mehmed Jamakosmanović, dr. Elvir Baždar i dr. Adnan Papović, uz kontinuiranu podršku i pomoć šefa llinike prof. dr. Đemila Omerovića te svih ostalih hirurga ortopeda, a prema potrebama službe”, ističu iz KCUS-a.

Dio KCUS-ovog dopisa

Dio KCUS-ovog dopisa

Odbacuju Mahmutovićeve tvrdnje da se dijete nije moglo operisati nigdje u Sarajevu i ističu da one imaju za cilj diskreditaciju KCUS-a i svih ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju.

“Smatramo da je porodici djevojčice namjerno iskrivljena istina o stvarnom stanju kadrovske i druge osposobljenosti ove klinike od strane ljekara koji su načinili operativnu proceduru, a koji su kako razumijemo, prijatelji porodice”, navode iz KCUS-a i ovaj slučaj karakterišu kao pokušaj skretanja pažnje javnosti na sebe “stavljajući u usta porodice, vlastite stavove i prikrivene želje”.

Pojedine izjave direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Zlatka Kravića nazvali su nekorektnim i neprofesionalnim.

Dio KCUS-ovog dopisa

Dio KCUS-ovog dopisa

“Možda i možemo pokušati razumijeti sve političke pritiske kojima je izložen i vjerujemo da mu kao ljekaru nije lako. Uspostavljanje statusa Kantonalne bolnice za Opću bolnicu, nepotrebno dupliranje kadrova i opreme koji već postoje na KCUS-u kojemu je Kanton Sarajevo suosnivač, a sve na teret osiguranika Zavoda zdravstenog osiguranja KS, sasvim sigurno nisu lak zadatak za prim. dr. Kravića. Opravdati sve te silne troškove i ulaganja normalnim ljudima, sigurno nije lako. Kao kolektiv, ipak molimo da više pažnje obrati na to da se iz ustanove kojoj je direktor, komplikacije ortopedskih i drugih operacija izvedenih u Općoj bolnici ne šalju na daljnje liječenje i trošak KCUS-a i ove klinike, već da njegove kolege hirurzi i ortopedi, svoje komplikacije pokušaju riješiti sami”, navode iz KCUS-a.

Podsjetimo, Mahmutović je u javnom obraćanju putem Facebooka napisao i zahvalnicu ljekarima koji su mu operisali kćerku te naveo: “Veliko hvala prof. Ismetu Gavrankapetanoviću, Seminu Bećirbegoviću, Senadu Maksiću i Hasanu Tanovicu, hirurzima kojima nije dozvoljeno raditi u Sarajevu, a koji su operisali moju kćerku u Mostaru”.

Stoga su iz KCUS-a postavili pitanja nadležnim strukturama i inspekcijama da li je operativna procedura djevojčice izvedena u skladu sa zakonskim procedurama i odredbama, da li su ljekari imali potpisane ugovore o privremenom angažmanu, ko je odgovoran za eventualne komplikacije liječenja i da li je po zakonu o zdravstvu FBiH moguće da privatna osoba “iznajmi” operativnu salu unutar javne ustavove?.

“Ovom prilikom postavljamo pitanje i upravi OB ‘Dr. Safet Mujić’ u Mostaru zašto se nisu informisali o stanju i eventualnim mogućnostima liječenja djevojčice u KCUS-u te da li razumiju obim kršenja zakonskih odrebi pristajući na ovakav presedan”, istaknuto je na kraju saopćenja.

Loading...