4.7 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Klanovi angažiraju bombaše iz BiH

IZVORavaz.ba

Milivoje Lovrenović (50), ugostitelj iz Bosanske Gradiške, osumnjičen da je 13. septembra ubio Strahinju Stojanovića (30) na Novom Beogradu, identificiran je na osnovu tetovaža i ožiljaka od gelera koji su se vidjeli na snimcima kamera videonadzora.

Ugostitelj iz Bosanske Gradiške, sa zavidnim vojnim iskustvom u proteklom ratu, Lovrenović je u paklenu napravu kojom je razoren Stojanovićev terenac BMWX5 stavio matice od šarafa. Paklena naprava je aktivirana daljinskim putem.

Istraga je pokazala da se ispod Stojanovićevog terenca nalazio između jedan i jedan i po kilogram eksploziva poznatog kao pentrit koji se koristi za punjenje granata ili kao dodatak plastičnim eksplozivima. Ovaj eksploziv često se koristi u kriminalnim krugovima za razaranje blindiranih vozila.

Lovrenović, koji posjeduje dokumente Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, već godinama važi za čovjeka bliskog samom vrhu bosanskog i srpskog podzemlja.

Njegova identifikacija potvrđuje teoriju, na koju godinama ukazuju službe sigurnosti u Srbiji, da klanovi za izradu u podmetanje naprava pod vozila angažiraju osobe iz BiH koje su radile s eksplozivom u policiji i vojsci te se usavršile u vrijeme ratnih djelovanja u našoj zemlji.

– U našoj državi, koja je izašla iz rata, ostalo je puno ilegalnog naoružanja. Osobe koje se bave pravljenjem eksplozivnih naprava stručno su osposobljene i ta znanja mogu lako doći u ruke osobama iz kriminalnog miljea. Ukoliko uđu u taj kriminalni milje, onda se njihovo znanje koristi za obračune i utjerivanje dugova – kaže Mićo Letić, inspektor MUP-a Kantona Sarajevo u penziji.

On upozorava da je u našoj zemlji i zemljama okruženja ostalo puno oružja i ono je lako dostupno.

– I kod nas se podmeću eksplozivne naprave pod vozila i ljudi ubijaju u sačekuši. Najveći problem je što ovakva krivična djela ukazuju da je i u BiH prisutan veoma složen i opasan organizirani oblik kriminaliteta, ne samo na polju eksploziva, nego i narkotičkih sredstava i niz drugih oblika. Kriminalitet u BiH je postao suviše surov i nasilan. Više se ne biranju sredstva u postizanju kriminogenih ciljeva – upozorava Letić.

Kriminalisti tvrde da su se pojedine kriminalne grupe, naročito u BiH, specijalizirale za likvidacije autobombom, jer zahtijevaju manju logistiku, ali i manju mogućnost da onaj koji je postavlja ostavi tragove.

Kriminalni klanovi najčešće koriste vojni eksploziv – trinitrotoluen (TNT), ali i plastični pentrit jer ovi eksplozivi imaju veliku brzinu detonacije, ogromno razorno djelovanje, pa se zbog toga ostavlja mala mogućnost da meta preživi napad. U nekim slučajevima koriste se i privredni eksplozivi, mada u manjem obimu, jer se radi o eksplozivima manje razorne moći. Eksploziv nabavljaju najvećim dijelom od civila koji su tokom rata na teritoriju bivše Jugoslavije pokrali i velike količine iz vojnih magacina.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se