Klanovi angažiraju bombaše iz BiH

IZVORavaz.ba

Milivoje Lovrenović (50), ugostitelj iz Bosanske Gradiške, osumnjičen da je 13. septembra ubio Strahinju Stojanovića (30) na Novom Beogradu, identificiran je na osnovu tetovaža i ožiljaka od gelera koji su se vidjeli na snimcima kamera videonadzora.

Ugostitelj iz Bosanske Gradiške, sa zavidnim vojnim iskustvom u proteklom ratu, Lovrenović je u paklenu napravu kojom je razoren Stojanovićev terenac BMWX5 stavio matice od šarafa. Paklena naprava je aktivirana daljinskim putem.

Istraga je pokazala da se ispod Stojanovićevog terenca nalazio između jedan i jedan i po kilogram eksploziva poznatog kao pentrit koji se koristi za punjenje granata ili kao dodatak plastičnim eksplozivima. Ovaj eksploziv često se koristi u kriminalnim krugovima za razaranje blindiranih vozila.

Lovrenović, koji posjeduje dokumente Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, već godinama važi za čovjeka bliskog samom vrhu bosanskog i srpskog podzemlja.

Njegova identifikacija potvrđuje teoriju, na koju godinama ukazuju službe sigurnosti u Srbiji, da klanovi za izradu u podmetanje naprava pod vozila angažiraju osobe iz BiH koje su radile s eksplozivom u policiji i vojsci te se usavršile u vrijeme ratnih djelovanja u našoj zemlji.

– U našoj državi, koja je izašla iz rata, ostalo je puno ilegalnog naoružanja. Osobe koje se bave pravljenjem eksplozivnih naprava stručno su osposobljene i ta znanja mogu lako doći u ruke osobama iz kriminalnog miljea. Ukoliko uđu u taj kriminalni milje, onda se njihovo znanje koristi za obračune i utjerivanje dugova – kaže Mićo Letić, inspektor MUP-a Kantona Sarajevo u penziji.

On upozorava da je u našoj zemlji i zemljama okruženja ostalo puno oružja i ono je lako dostupno.

– I kod nas se podmeću eksplozivne naprave pod vozila i ljudi ubijaju u sačekuši. Najveći problem je što ovakva krivična djela ukazuju da je i u BiH prisutan veoma složen i opasan organizirani oblik kriminaliteta, ne samo na polju eksploziva, nego i narkotičkih sredstava i niz drugih oblika. Kriminalitet u BiH je postao suviše surov i nasilan. Više se ne biranju sredstva u postizanju kriminogenih ciljeva – upozorava Letić.

Kriminalisti tvrde da su se pojedine kriminalne grupe, naročito u BiH, specijalizirale za likvidacije autobombom, jer zahtijevaju manju logistiku, ali i manju mogućnost da onaj koji je postavlja ostavi tragove.

Kriminalni klanovi najčešće koriste vojni eksploziv – trinitrotoluen (TNT), ali i plastični pentrit jer ovi eksplozivi imaju veliku brzinu detonacije, ogromno razorno djelovanje, pa se zbog toga ostavlja mala mogućnost da meta preživi napad. U nekim slučajevima koriste se i privredni eksplozivi, mada u manjem obimu, jer se radi o eksplozivima manje razorne moći. Eksploziv nabavljaju najvećim dijelom od civila koji su tokom rata na teritoriju bivše Jugoslavije pokrali i velike količine iz vojnih magacina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se