26.2 C
Bihać
Srijeda, 16 Juna, 2021

Kljajić: U USK može biti jedan kamp za migrante kapaciteta 1.500 mjesta

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskong kantona Nermin Kljajić kazao je nakon sastanka s članovima Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se vlasti USK zalažu za to da na ovom području bude smješten jedan kamp za migrante kapaciteta 1.500 mjesta, uz postojeća dva kampa gdje su smještene ranjive kategorije.

Istakao je kako su članovima Komisije kazali da ni Bira ni Miral ne bi bili prihvatni kampovi da su se oni pitali, te da je sa sigurnosnog aspekta upitan i kamp Lipa koje je odabralo Vijeće ministara BiH.

“Imali smo skučen pojas življenja u Bihaću i Kladuši. U samom pojasu Bire bilo je oko 20.000 stanovnika i u 2018. i 2019. imali smo veći broj krivičnih djela, incidenata i prekršaja. Nakon što je zatvoren kamp, ti pokazatelji u biltenima su daleko bolji kada je u pitanju sigurnosna situacija. Upoznali smo Komisiju da jedan kamp bude u USK sa 1.500 mjesta, a ova dva kampa gdje su ranjive kategorije, nemamo ništa protiv da ostanu. Država mora odgovoriti na pitanje koliko migranata može biti u BiH i koliko kampova. Trenutno imamo oko 6.000 migranata u BiH”, rekao je Kljajić.

Kazao je da će i u zimu 2021. godine, ako se nastavi s ovom praksom, imati humanitarnu krizu jer veliki broj migranata imaju na ulici i napuštenim objektima zbog nepostojanja procjene koliko migranata bi moglo biti na kojem području u određenom trenutku.

“Postoji još određeni broj migranata u napuštenim objektima, nakon što se kapaciteti u Lipi uspostave sa Službom za poslove strancima krenut ćemo u stvaranje boljih uvjeta za te migrante. Smještajni kapacitet je 1.500 i mi ne možemo za 3.000 migranata naći rješenje u USK. Moraju se državne vlasti uključiti i dati odgovor zbog čega imamo uvijek veći broj migranat u odnosu na smještajne kapacitete”, rekao je Kljajić.

Prema njihovim procjenama, u USK se trenutno nalazi oko 3.000 migranata, te da je samo u Miralu umjesto planiranih 700, 1.300 mjesta.

Govoreći o vraćanju migranata s teritorije Hrvatske u BiH, kazao je kako su zabilježili 7.210 vraćanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se