7 C
Bihać
Nedjelja, 5 Decembra, 2021

KLJUČ JE U MELITINU: Pčelinji otrov uništava ćelije raka dojke

Članovi australskog tima, što ga je vodila mlada naučnica dr. Ciara Duffy, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt “trostruko negativnog karcinoma dojke i HER2 stanica raka dojke” već su to uspjeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile normalnim stanicama.

TNBC je rijedak oblik raka dojke i čini samo 10 do 15 posto svih slučajeva, naveli su iz Instituta. To je vrsta raka dojke u kojemu na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka iznimno teško liječi. Trenutačno nema klinički učinkovitih ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

“Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspijeva uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta”, napisala je dr. Duffy u objavi na internetskoj stranici Instituta u srijedu.

Istodobno je melitin imao još jedan izvanredan učinak – za samo 20 minuta značajno je smanjio hemijske poruke stanica raka, ključne za rast i dijeljenje stanica raka.

Australski naučnik, prof. Peter Klinken, je komentirao da studija ukazuje na to da melitin uspijeva omesti signalne puteve unutar stanica dojke te tako spriječiti umnožavanje stanica.

Istraživanjem je testirano može li se melitin koristiti u kombinaciji s postojećim hemoterapijskim lijekovima za liječenje vrlo agresivnih vrsta karcinoma dojke.

Dr. Duffy je pojasnila kako su ona i kolege otkrili da melitin stvara rupe na membranama stanica karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak ostalih tretmana u stanicu raka da bi se još učinkovitije utjecalo na staničnu smrt.

Tehnika kombiniranja “melitina i docetaksela (hemoterapijskog lijeka) pokazala se iznimno učinkovitom u smanjenju rasta tumora kod miševa”, rekla je Duffy.

Rezultati studije objavljeni su u naučnom časopisu Nature Precision Oncology.

Izvor: krupljani.ba

 

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se